StoryEditor

Eurobanka reaguje na Paríž. Urobí viac, ako sa čakalo (komentár)

18.11.2015, 10:05

Európske akciové trhy nehľadiac na napätie v Paríži vystrelili včera prudko nahor (o 2,5 percent). Jedným z dôvodov sú stávky na výraznejšie uvoľnenie menovej politiky na decembrovom zasadnutí ECB. Rad investorov si vyvodzuje z diania vo Francúzsku práve tento záver - ECB v snahe podporiť dôveru v európsku ekonomiku urobí nakoniec v decembri viac, ako sa od nej čakalo. Aj preto nehľadiac na výrazné zisky akcií ďalej počas včerajšieho obchodovania padali dolu nemecké výnosy aj euro.

Ďalším dôvodom na úľavu mohol včera byť vývoj v Grécku. Prvá vážnejšia kríza od schválenia nového záchranného programu je zdá sa zažehnaná a cesta k uvoľneniu ďalšieho balíka peňazí otvorená. Atény nechceli dostatočne sprísniť legislatívu chrániacu dlžníkmi. Tá podľa Bruselu vedie v súčasnej chvíli k tomu, že mnoho domácností splácajúcich v Grécku hypotéky radšej vyhlási tzv. "Strategické bankroty", aj keď prostriedky na splácanie dlhov majú. Dôvod?

Neboja sa toho, že by im nakoniec niekto ich nehnuteľnosti dokázal zabaviť. Atény sa báli, že sprísnenie legislatívy v túto chvíľu dopadne na najchudobnejšie časť gréckej populácie. Nakoniec sa ale s Bruselom dopracovali ku kompromisu, ktorý ak prejde vo štvrtok gréckym parlamentom, uvoľní potrebné peniaze. Gréckej ekonomike sa síce podľa posledných čísel nedarí tak zle, ako sme sa báli (pokles v treťom kvartáli o 0,4 percenta medziročne).

Aj tak sa ale bez peňazí z vonku v túto chvíľu nezaobíde. Predovšetkým preto, že potrebuje do konca roka rýchlo doplniť kapitál svojim bankám. Tie podľa ECB potrebujú kapitálovú injekciu v hodnote približne 14 miliárd dolárov. Ak by do konca roka peniaze banky nezohnali, museli by sa podľa európskych pravidiel podobne ako na Cypre začať hojiť odpísaním depozitov veľkých hráčov.

Región - forex
Hlavnou udalosťou včerajška bolo zasadnutie maďarskej centrálnej banky (MNB). Tá ponechala podľa očakávaní sadzby bezo zmeny na historických minimách a zasadnutie celkovo neprinieslo žiadne zásadné novinky. MNB už skôr oznámila, že sa spomaľovaniu rastu chystá vzdorovať ďalšími opatreniami, ktoré by mali viesť k podpore poskytovania úverov (na budúci rok banka vyhradila do tohto programu 600 miliárd forintov). Pár EUR / CZK sa pri sviatočnom obchodovaní príliš nehýbal a zostal na dostrel od hranice kurzového záväzku ČNB.

Dnes môžu istú pozornosť pritiahnuť dáta z poľského trhu práce, najmä údaj o mzdách (za október). Tie si aj napriek poklesu cien zachovávajú veľmi solídnu dynamiku, čo je dobrá správa z hľadiska udržateľnosti hospodárskeho rastu. Aj vo zvyšku týždňa hrajú prím dáta z Poľska, ktoré by mali podľa nás zlotému nahrávať.

Dlhopisy

Výnosy v eurozóne padali nehľadiac na to, že sa darilo veľmi dobre akciovým trhom. Čiastočne kvôli tomu, že rastú stávky na uvoľnenejší politiku ECB. Grécke výnosy poslali prudko nadol (o viac ako 10 bps) rysujúce sa dohody Atén s Bruselom.

Dnes trhy budú spočiatku sledovať, ako akcie reagujú na fakt, že piatkové udalosti v Paríži majú ďalší vývoj (razie pokračujú, dve lietadlá letiace na Paríž boli odklonené). Popoludní trhy otočia svoju pozornosť do USA - budú pravdepodobne s napätím sledovať zápis z posledného zasadnutia Fedu a to, či potvrdí dnešné vysoké stávky na decembrový rast sadzieb.

Komodity

Bez ohľadu na oživenie akciových trhov včera ceny komodít ďalej klesali. Cena ropy Brent sa dostala pod 44 USD / barel a cena americkej ropy WTI opäť smerovala k hranici 40 USD / barel. Tento týždeň sa prepadajú aj ceny základných kovov - meď aj hliník klesajú na nové šesťročné minimá. Úlohu hrajú predovšetkým obavy o čínsku dopyt.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-13 10:59:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa Dzurindu chce Fico kauzu okolo SPF zamiesť pod koberec
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:39