StoryEditor

Zlatí chlapci zradili zlato (komentár dňa)

24.02.2013, 23:10
Analytici Goldman Sachs nekonečnému rastu žltého kovu už neveria.

Po rokoch kritiky, ktorá logicky nastúpila pri hľadaní vinníka najväčšej finančnej krízy v histórii, sa analytici z Goldman Sachs alebo ich šéfovia rozhodli sa vylepšiť si pošramotenú povesť. A tak nastúpilo obdobie "pravdivých predpovedí", ktorým po rokoch skôr kontroverzných na začiatku nik veriť nebude.

A tak štvrtého decembra 2012 zvýšili analytici Goldman Sachs cieľovú cenu pre akcie spoločnosti Drll z 10 dolárov na 13 dolárov. Pri cene 10,5 to mal byť výnos viac ako 20 percent za rok. Už v januári však Michael Dell, zakladateľ spoločnosti, oznámil úmysel skúpiť akcie spoločnosti spolu s partnermi spoločnosťami Microsoft a Silver Lake Partners za 13,65 dolára.

V rámci pravdivej série predpovedí zahlásil Goldman Sachs predpoveď 11. januára pre obchod na menovom páre eursud "long" pozíciu s cieľom 1,37. Už necelé 3 týždne na to sa mohli nasledovníci "zlatých chlapcov" tešiť z tučných ziskov, keď pár dosiahol na pár minút úrovne nad 1,37. Dnes je pár pod váhou dát o donekonečna sa odkladajúcom ekonomickom zázraku a sne o raste HDP napriek úsporám v EÚ späť na úrovni okolo 1,33.

Posmelený predchádzajúcimi úspechmi oznámil tím analytikov Christian Lelong, Max Layton, Damien Courvalin, Jeffrey Currie, a Roger Yuan v správe pre klientom v polovici januára, že cenám zlata pod hrozbou oživenia ekonomiky, nárastu reálnych sadzieb do plusových hodnôt s pozitívnym diferenciálom nad infláciu okolo dvoch percent, hrozí pokles k 1200 dolárom za uncu. Všetko to vďaka presunu kapitálu zo zlatých rezerv do akcií, ktoré sú vďaka dividendám zaujímavejším typom aktív.

Či zlatí chlapci mali aj do tretice pravdu, sa tak skoro nedozvieme, posledné dni však potvrdzujú, že apetít po zlate klesá a akýkoľvek rast cien zlata späť k 1700 dolárov za uncu tento rok možno vnímať ako príležitosť na predaj. Najmä keď "pokroví" hráči z Washington D.C. pripravujú ďalší turnaj v budove Kapitol amerického Kongresu už na budúci týždeň.

Inštitucionálni investori do zlato ťažiacich spoločností však rozprávke o donekonečna rastúcej cene zlata neveria už od konca roka 2010, keď Filadelfský index spoločností ťažiacich zlato a striebro začal dlhodobý a volatilný pokles.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:18