StoryEditor

Zlé správy prišli aj z Číny (komentár)

05.03.2013, 07:23
Dianie na trhoch v prvý marcový pondelok najviac ovplyvnili negatívne správy z Číny.

  Rast druhej najväčšej ekonomiky sveta začína totiž spomaľovať. Svedčia o tom zverejnené výsledky o spomalení sektora služieb, ktorý vykázal najnižší rast od septembra 2012. Navyše, čínska vláda sa snaží „ochladiť" trh s nehnuteľnosťami. Na tieto výsledky reagovali svetové trhy poklesom.

Na starom kontinente prebehlo v Bruseli stretnutie ministrov financií 17 štátov eurozóny, pričom hlavnými témami bol záchranný balíček pre Cyprus a patová povolebná situácia v Taliansku. Z makrodát sme opäť mohli vidieť pokles dôvery investorov v eurozóne, ktorá sa znížila o 10.6 bodov, pričom sa predpokladal pokles o 4.5. Eurozónu teda pesimizmus stále neopúšťa. Index cien výrobcov sa mierne zvýšil, o 0.6 %, predpokladalo sa zvýšenie o 0.5%. Zo Španielska, ktoré má evidovanú 1/3 všetkých nezamestnaných v eurozóne, prišli správy o zvýšení počtu nezamestnaných o 59.4 tisíc medzimesačne, čo ale bolo menej ako predpovedaných 77.5 tisíc nezamestnaných. Je to evidentné spomalenie oproti údajom zo začiatku februára, kedy sa nezamestnanosť zvýšila o 132.1 tisíc ľudí.

Európske indexy dosiahli v závere nasledovné čísla: FTSE100 -0,5 %; DAX -0,1 %; CAC40 +0,4 %
Americké akcie reagovali na ekonomické správy poklesom, ale ku koncu obchodného dňa sa benchmarky vyšplhali do zelených čísel: S&P 500 +0.47%; DJIA +0.27%; Nasdaq +0.39 %.

Menový pár EURUSD v pondelok osciloval medzi úrovňami 1.3031 a 1.2982, pričom zakončil deň rastom na 1.3019. Situácia prospieva najmä japonskému jenu a britskej libre, ktoré prestavujú útočisko pre investorov. Zo situácie v Taliansku, ktorá blokuje oživenie v Eurozóne, profituje najmä libra, pretože to zvyšuje dopyt po tejto mene. Libra posilnila oproti všetkým menám, oproti doláru sa vyšplhala z 2,5 ročného minima aj napriek nižšiemu indexu nákupných manažérov (PMI) stavebného sektora, ako sa predpokladalo.

Výsledky z Číny ovplyvnili aj trh komodít, keďže patrí táto krajina medzi najväčších spotrebiteľov. Ropa zo západného Texasu klesla pod $90 za barel po prvý krát za 2 mesiace, keďže Čína má druhú najväčšiu spotrebu tejto suroviny.

Katarína Čechová

analytička forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:42