StoryEditor

V Číne sa tento týždeň nič zásadné neudialo, obavy sú prepálené (komentár dňa)

08.01.2016, 23:00

Akcie po celom svete od začiatku nového roka padajú a spúšťačom je Čína. Áno, Čína spomaľuje a má problémy kvôli tomu, že to prepálila so stimulmi po roku 2009.

To je vo všeobecnosti známa vec. Prišli však v posledných dňoch nejaké novinky, ktoré by odôvodňovali toto správanie trhov?

Ja som zaznamenal dve – ďalší prepad čínskych akcií a ďalšie oslabovanie čínskej meny (médiá ešte radi informujú , že čínsky PMI klesol v pondelok o 0,7 bodu na 48,2b.

To však nie je nič čo by sme tu predtým nemali.. navyše v USA klesal v posledných mesiacoch ešte viac a FED a ani trhy to príliš neriešili). Poďme sa na nich podrobnejšie pozrieť:

Prepad akcií

Keď v USA (prípadne v nejakej západnej ekonomike) stratia akcie za niekoľko dní dvojciferné percento zo svojej hodnoty, pričom sú reálne vyhliadky že ostanú nízko, tak to môže byť problém. A to z toho dôvodu, že americké domácnosti majú nemalú časť aktív v akciách a spoločnosti získavajú značnú časť kapitálu cez akciové trhy.

V Číne je akciový trh stále v plienkach, podľa Arthura Kroebera z Brookingsovho inštitútu drží v Číne dlhodobo akcie menej ako 7 percent domácností a menej ako 5 percent z kapitálu získavaného korporátnou sférou pochádza z akciových trhov (takmer všetko ide cez bankové úvery). Pri takejto konfigurácii prepad akcií, ktoré sú navyše stále o cca 50 % vyššie ako pred rokom a pol, nevidím potenciál pre výraznejší ekonomické dosahy.

Prepad akcií sa takisto dá vnímať ako symptóm toho, že v ekonomike niečo nie je dobre. Ako som písal vyššie, čínska ekonomika je ďaleko od toho, aby sa dala označiť, že je v poriadku, takže aj keby klesali akcie kvôli tomu, tak by to nebol žiaden veľký deal. Ale neklesajú. Klesajú kvôli tomu, že od júla 2014 do júla 2015 bezdôvodne vzrástli o cca 250 % a hoci časť ziskov vymazali, tak ešte stále sú vysoko. Toto nemá príliš veľa spoločné so stavom čínskej ekonomiky.

Oslabenie meny

Takisto titulky plní oslabenie čínskeho juana. Ten v tomto týždni voči doláru čínska centrálna banka na trikrát devalvovala o zhruba 1,5  %. Tu sa je však opäť potrebné pozrieť na kontext. A to, že čínsky juan bol dlho zafixovaný na americký dolár, ktorý v podstate od polovice roka 2014 posilňoval na drvivej väčšine párov, keďže sa očakávalo (a nakoniec aj prišlo) uťahovanie FEDu.

Čínsky juan teda posilňoval spolu s dolárom, a to aj napriek tomu, že čínska ekonomika spomaľovala. Čiže za normálnych okolností by bol zrejme juan slabší (čo dokazuje aj to, že centrálna banka prešla od akumulácie rezerv k ich páleniu) a tak ho postupne centrálna banka oslabuje. EUR, GBP, JPY, AUD,… oslabili od zlomu na dolári voči americkej mene niekoľnonásobne viac ako CNY a nemám dojem, že by sa v týchto krajinách hovorilo o ekonomickej katastrofe.

Pokles akcií a meny v Číne teda z môjho pohľadu nenaznačuje, že by sa v Číne niečo v tomto týždni zlomilo. Čína ešte investorom bude mátať hlavy, ale súčasný pokles akcií je potrebné vnímať v širšom kontexte viacerých negatívnych faktorov, a to:

  • Akcie sú drahé. Začiatkom týždňa bol P/E na S&P 500 na úrovni 16,2, čo je historicky nadpriemerná úroveň.
  • FED uťahuje politiku. A plánuje ďalej, zatiaľ sa jeho rétorika nemení ani napriek tomu, že výrobná sféra je podľa ISM indexu už druhý mesiac po sebe v kontrakcii.
  • Absencia inflácie. Inflácia síce reálne príjmy korporátnej sféry ako celku nezvyšuje, zvyšuje ich však nominálne, čo sa v hodnote akcií odráža.
  • Problémy emerging markets. Tu patrí aj Čína, ale nie je osamotená.

Zlé správy z Číny, keď to tak vôbec môžem nazvať, boli v podstate len akýmsi impulzom, ktoré neistotu vyplývajúcu z týchto faktorov, pretavili do poklesu akcií. Tieto faktory tu ešte minimálne určitý čas ostanú, a tak z môjho pohľadu akcie v nasledujúcich mesiacoch maximálne jemne posunú maximá nahor. Ale výhľady pre globálnu ekonomiku sa tento týždeň nijako nezmenili, nie je teda ani dôvod pre to, aby akcie v dohľadnej dobe skolabovali.


 

01 - Modified: 2008-01-01 20:41:18 - Feat.: 0 - Title: Prečo bolo treba nezávislé Slovensko?
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:19