StoryEditor

Menový fond podporuje tlačenie peňazí (komentár)

26.04.2013, 07:32
Podľa MMF by súčasná menová politika mala zostať uvoľnená.

Štvrtkové obchodovanie na akciových trhoch sa nieslo ako už obvykle v pozitívnej nálade.  Naproti tomu, počas celého dňa boli uverejňované makroekonomické dáta so zmiešanými výsledkami. V Španielsku vystúpila miera nezamestnanosti, za prvý štvrťrok tohto roka, na úroveň 27.2 %, čo predstavuje najvyššiu hodnotu za posledných 37 rokov. To znamená, že už vyše šesť miliónov nezamestnaných sa nachádza v tejto krajine. Takéto vysoké číslo neveští krajine žiadne pozitívne vyhliadky na vymanenie sa z recesie, ktorá sužuje túto južanskú krajinu. Naopak, včera bol uverejnený predbežný odhad rastu HDP Veľkej Británie, ktorý dosahuje úroveň +0.3 %, pričom analytici odhadovali rast len o jednu desatinu percenta. Je to veľmi dobrá správa pre britské hospodárstvo, ktoré tak uniklo tretej recesii za posledných päť rokov. Táto pozitívna správa podporila libru, ktorá posilnila voči americkému doláru intradenne o 1.1 %. Európske indexy tak po týchto správach uzatvárajú zmiešane: FTSE 100 +0.17 %, CAC 40 -0.06 %, DAX +0.95 %, IBEX 35 -0.29 %.

Zaujímavou informáciou včerajška bola aj správa MMF, ktorý tvrdí, že súčasná menová politika by mala zostať uvoľnená, aby podporila rast vo vyspelých ekonomikách, pričom špekulácie o konkurenčnej devalvácií mien sa mu javia ako prehnané. Ale taktiež vyzýva na ostražitosť, aby sa predišlo ďalším finančným problémom vďaka dlhému obdobiu nízkych úrokových sadzieb a nafúknutým súvahám centrálnych bánk. Je však otázne, či centrálne banky vôbec plánujú zvýšenie úrokových sadzieb, pretože tie by automaticky znamenali vyššie náklady pre samotné menové autority. Je zároveň smutné, že MMF ako finančná autorita schvaľuje tieto bezprecedentné kroky centrálnych bankárov, ktoré môžu viesť do ešte väčších problémov ako máme tie v súčasnosti.

V USA boli opätovne uverejnené lepšie výsledky z trhu práce, čo naznačuje, že americký pracovný trh naďalej ožíva. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti v minulom týždni klesli oproti predchádzajúcemu o 16 tisíc, na úroveň 339 tisíc. Táto správa dopomohla k tomu, aby trio amerických akciových benchmarkov uzavrelo v zelenom: S&P500 +0.40%, Dow Jones +0.17%, Nasdaq +0.62 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:08