StoryEditor

Akciám nepomôže nič, ani výborné správy (komentár)

11.01.2016, 11:04

Čísla z amerického trhu práce dopadli výborne - veľmi silný prírastok pracovných miest (292 tisíc) a nárast miery participácie. Trhy sa z nich ale veľmi tešiť nedokázali. Akciový index S&P 500 najprv vyskočil, ale nakoniec zisky nedokázal udržať a skončil so stratou ďalšieho percenta. Celkovo tak za prvý týždeň nového roka americké akcie stratili viac ako 6 percent. Kde sa nervozita na trhoch berie a čo čakať ďalej?

Po prvé, je potrebné upozorniť, že americké čísla až na trh práce v poslednom mesiaci prekvapovali skôr negatívne. Najmä z priemyslu kvôli kombinácii silného dolára a padajúcej ceny ropy neprichádzajú dobré správy. Aj keď priemysel tvorí len malú časť americkej ekonomiky (okolo 10 percent), prichádzajúce čísla vytrvalo znižujú náš odhad amerického rastu ku koncu roka (1,2 percenta).

Po druhé, trhy sú ďalej primárne zviazané neistotou z ďalšieho vývoja v Číne.Prvý týždeň sa niesol v znamení zmätkov a neistoty, akými pravidlami nakoniec bude chcieť Peking škrtiť voľné pohyby akciového trhu. Investori znovu dostávajú strach, že "strana" nemá situáciu na trhoch vôbec pod kontrolou a dajú sa čakať ďalšie straty juanu aj čínskych aktív.

A za tretie, silné čísla z amerického trhu práce si mohli niektorí investori preložiť ako záruku, že Fed bude pokračovať s uťahovaním menovej politiky ďalej bez toho, aby bral akýkoľvek ohľad na problémy v Číne alebo trhovú volatilitu. Je ale pravda, že väčšina trhu už stávky na rast amerických sadzieb postupne znižuje - v túto chvíľu trhy veria už len rastu sadzieb o 25-50 bps.

Čo si z toho vziať? Schladiť napätie a nervozitu na trhoch možno nebude tak jednoduché. Aj keď veríme, že vyspelé trhy môžu ustáť prehlbujúce sa čínske ťažkosti (ak spomalenie Číny nepresiahne 1-2 pb), neistota na trhoch môže nejakú dobu pretrvať. V tomto týždni môžu pozornosť trhov pritiahnuť, popri ďalšej sérií čínskych čísel, predovšetkým výroky členov Fedu. Bude zaujímavé, ako budú reagovať na posledný nárast trhovej nervozity. Postupne sa pozornosť začne tiež stáčať k štartujúcej výsledkovej sezóne v USA.

Región - forex

Poľský zlotý pokračuje vo svojom negatívnom trende a spolu s ostatnými emerging markets sa posúva k slabším hodnotám. Najväčšiu nákazu teraz šíri do strednej Európy ruský rubeľ, ktorý sa vinou kolabujúcich cien ropy prepadol na ročné minimá a smeruje k historickým minimám.

Zlotý však trápia aj domáce problémy, pretože nová konzervatívna vládnuca garnitúra sa pustila od sporu s Nemeckom a navyše zároveň tento týždeň začne vymieňať členov bankovej rady. Okrem iného bude senát posudzovať troch nových kandidátov do vedenia NBP, taktiež všetky tri ratingové agentúry budú posudzovať na konci týždňa kredit Poľska.

Zlotý tak môže stúpať k nami cielenej hranici EUR/PLN 4,40. V takejto situácii nemusí zostať zvyšok strednej Európy imúnny a dokonca aj česká koruna by sa mohla pohnúť k slabším hodnotám - najmä ak sa zajtra ukáže, že česká inflácia je späť na nule.

Dlhopisy

Výnosy bezpečných amerických a nemeckých dlhopisov ukončili týždeň blízko týždenných miním. Cez výborný výsledok amerických payrolls z investorov nespadla nervozita a to hralo dlhopisom do kariet.

Rovnako tak ako neschopnosť ropy nájsť dno sa dlhopisom tiež páči. V tomto týždni je kalendár ekonomických udalostí slabší. V centre pozornosti zostane ďalší vývoj na čínskych trhoch a štartujúca výsledková sezóna v USA. Aj keď nervozita na akciových trhoch pretrvá, neveríme príliš v ďalšie výrazné zisky bezpečných dlhopisov.

Komodity

Cena ropy Brent v novom týždni smeruje znova nadol. Čísla z amerického trhu práce síce v piatok vyšli výborne, ale akcie ani ropa z nich nedokážu v zásade nič vyťažiť. Trhový sentiment pritom aj napriek trvalému poklesu cien zostáva negatívny - čisto špekulatívne pozície vo futures na americkú ropu WTI sa minulý týždeň ďalej znižovala.

01 - Modified: 2008-01-03 13:49:55 - Feat.: 0 - Title: Bratislavské letisko rastie pomalšie
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:10