StoryEditor

Slovinsko je ďalším adeptom (komentár)

28.03.2013, 07:18
Ak zachránite jedného, finančnú pomoc budú chcieť zrazu všetci.

Stred týždňa znova patril klasickému patternu za posledné dni: Ráno Sell, poobede Buy. Takto sa americké akcie obchodujú už nejaký ten týždeň a ďalší dip na amerických akciách bol dnes okamžite skúpený. Počas európskej seansy tak trh zažíva paniku a výpredaj, no s príchodom amerických strojov sú akcie na prepadoch ihneď skupované a tlačené na nové maximá.

Situácia počas rána pripomínala celkom vážnu situáciu, európske indexy boli celú seansu v červenom, EURUSD prepadol až na 1.2750, výnosy na periférnych bondoch prudko rástli a dôvod na optimizmus tak rozhodne na trhu nebol.

Perličkou na zakončenie európskeho obchodovania bol výrok Montiho, ktorý sa už nemôže dočkať odchodu z kancelárie, alebo aj výrok Bersaniho: „Len blázon by chcel momentálne vládnuť v Taliansku". Problémy v eurozóne tak ani náhodou nekončia a slovné vyjadrenia politikov v eurozóne tomu dávajú za pravdu. Navyše, po slovinských voľbách výnosy na slovinských dlhopisoch nabrali vertikálny smer ku hviezdam. Výnos tak raketovo vyletel až na 6.2% (na 10r.) a naznačuje budúce veľké problémy pri refinancovaní. Slovinsko sa tak považuje za ďalšieho favorita, alebo adepta na pomoc od Európy. Pretože keď raz zachránite jedného, pomoc budú chcieť všetci..

Americkým parketom problémy v eurozóne ani náhodou nevadia a akcie si žijú svoj vlastný sen. Každý prepad je teda skupovaný, pričom poklesy sú na veľkých objemoch a rasty na objemoch minimálnych. Kto, alebo čo, kupuje na každom dipe je otázne, no spotový index SPX dnes mal znova problémy dosiahnuť novú historickú métu nad 1565 dolármi. To však nevadí a už zajtra sa roboty pokúsia index pretlačiť na nové historické maximá. Pomôcť by tomu mohol aj pokles počas rannej seansy.

Zlato sa dnes vybralo nad 1600 dolárov za uncu, len aby sa čoskoro mohlo znova pozrieť nižšie, tak ako sme už pri kove zvyknutí. Naopak, ropa dosiahla nové 2 mesačné maximum nad 96.50/barel. Komodity tak mierne divergujú, pričom zlato momentálne funguje ako safe haven a ropa ako risk on aktívum. Na americké akcie to nemá žiadny vplyv a tie dnes končia blízko svojich maxím: DJIA -0.23%, SPX -0.05%, NAS +3.48%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:56