StoryEditor

Čo dodať? Eurozóna stále lapá po dychu

16.05.2013, 07:36
Čísla ukázali, že eurozóny na tom nie je tak dobre, ako sa nás snaží presvedčiť Draghi.

Prezident ECB Mario Draghi nás každý mesiac presviedča o tom, že ekonomika eurozóny na tom nie je až tak zle, ako ukazujú čísla takmer každý deň a rast príde v druhej polovici tohto roka. Pekné tvrdenie, ktorému však verí málokto. Najmä po tom, ako sme včera zaznamenali prvotný odhad medzikvartálneho rastu HDP v 17 štátoch platiacich eurom. V aktuálnej situácii by sa ale skôr malo hovoriť o prvotnom odhade „poklesu" HDP v regióne. Veď čo iné nám aj zostáva, keď eurozóna zaznamenala v prvom kvartáli tohto roka 0.2 %-ný prepad, čo znamená, že recesiu tu máme už 6 kvartálov po sebe. V medziročnom porovnaní sa ekonomika eurozóny prepadla o celé jedno percento. Zostáva tak iba dúfať v lepšie časy a „palebnú" pozíciu ECB konať v prípade núdze...

Na slabé makrodáta reaguje aj euro, ktoré sa počas včerajšieho dňa dostalo pod úroveň 1.29 a od začiatku mesiaca tak stratilo, samozrejme aj kvôli zníženým sadzbám ECB, už viac ako 2 %. Slabšie euro by určite pomohlo exportu krajín, no pri úrovni 1.28 je sen o lacných produktoch a službách stále privysoko.

Aspoň že akciové trhy súčasnú negatívnu situáciu, ako keby nebrali vážne a dosahujú aj napriek zlým číslam ďalšie prírastky. V stredu ukončili európske top indexy seansu nasledovne: DAX +0.28 %, CAC +0.41 %, FTSE +0.11 %. Nemecký akciový index DAX prekonal svoje predošlé rekordné úrovne a dotiahol to až na 8362 bodov.

Rovnako je na tom aj americký index S&P 500, ktorý sa pozrel až na úroveň 1661 bodov, a to najmä kvôli makroekonomickým údajom zo Spojených štátov. Priemyselná produkcia poklesla medzimesačne o pol percentuálneho bodu, hoci analytici sa zhodovali iba na 0.1 %-nom poklese. Dôkazom nižšej produkcie je aj miera využitia výrobných kapacít, ktorá dosahuje len 77.8 % a prvý krát od novembra nebol minimálne naplnený konsenzus vyplývajúci z prieskumu. To pridáva na špekuláciách, že americký FED tak skoro nohu z plynu kvantitatívneho uvoľňovania nezloží. Dôvodom je nízka miera inflácie, ktorá rásť nebude, keďže cena ropy, ako vstupného nákladu, klesá a dopyt po tovaroch a službách je aktuálne ťahaný skôr obyvateľmi než vládou a teda iba stagnuje a zamestnaných ľudí pribúda stále pomaly. Ciele FED-u tak naďalej zostávajú na míle vzdialené a akciové indexy sa nesú na vlnách eufórie aj naďalej. Stredajší close akciových indexov vyzerá nasledovne: Dow +0.40 %, S&P 500 +0.50 %, Nasdaq +0.26 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:33