StoryEditor

Jüan ako horúca téma prezidentskej kampane v USA (komentár)

10.12.2015, 09:45

Čínsky jüan je ďalej pod tlakom a atakuje štvorročná maxima. Čínska centrálna banka necháva od leta prvýkrát menu opäť svojmu osudu. Tentoraz ale opatrne a potichu. Pravdepodobne testuje, ako veľmi si môže dovoliť nechať oslabiť jüan, bez toho, aby naštartovala jeho panický výpredaj. Stabilizácia meny stála Čínu podľa niektorých odhadov v auguste vyše 130 miliárd dolárov.

Je pravda, že čínska ekonomika bojuje s hlbokými štrukturálnymi problémami (pre-investovanosť a vnútorná zadĺženosť) a slabší kurz by si v zásade zaslúžila. Mohol by pomôcť zmierniť deflačné tlaky a vykompenzovať aspoň čiastočne padajúce investície podporou vývozu. Problém je, že Číňania by chceli oslabiť jüan mierne a rozumne, tak aby veľmi nepoškodil podniky, ktoré si na fixný kurz zvykli a v posledných rokoch sa rýchlo zadlžovali v dolároch.

Objem dolárových úverov od zahraničných bánk narástol v posledných štyroch rokoch zo 100 miliárd dolárov na zhruba 900 miliárd dolárov. Je pravda, že oproti devízovým rezervám (3,4 bilióna dolárov) to stále nie je závratná suma. Na druhú stranu devízové ​​rezervy sa tenšia kvôli odtekajúcemu zahraničnému kapitálu (sú dnes na dvojročných minimách), ktorý nadmerné investície čínskej ekonomike neveria a boja sa, že je vo svetle blížiaceho sa rastu sadzieb príliš drahá. Ak zahraniční hráči dostanú strach, že čínska centrálna banka nechá jüan oslabovať, môže odliv kapitálu ešte zosilniť a sebanaplňujúca sa špirála sa začne roztáčať.

Výraznejšie straty jüanu by boli cítiť aj v Európe a v USA. Bol by to vedľa padajúcej ropy ďalší proti-inflačný faktor. V takomto prostredí by sa americký Fed nemusel s uťahovaním menovej politiky vôbec ponáhľať. Slabý jüan by sa pred blížiacimi prezidentskými voľbami v USA stal asi tiež jedným z hlavných tém kampane.

Región - forex

Nižšia inflácia za november mala včera pramalý vplyv na trhy a pár EUR/CZK tak aj cez toto prekvapenie zostal neďaleko od hranice kurzového záväzku ČNB. Aj napriek tomu, že sa inflácia vzdialila od cieľa ČNB, tak neočakávame, že by čísla mali na jej rozhodovanie v budúcom týždni materiálnej vplyv, pretože korigovaná inflácia sa vyvíja lepšie, než ČNB predpokladá.

Výraznejšiu volatilitu včera zaznamenal forint, ktorý oslabil asi o 0,8 percenta. Forintu nemusí prospievať nervozita z prípadného zavedenia či rozšírenia nekonvenčných menovo-politických nástrojov, ktorých cieľom je zníženie dlhodobejších úrokových sadzieb (najmä v prostredí rastúcich sadzieb v USA). Dodajme, že maďarská centrálna banka zasadá budúci utorok a zmena sadzieb sa neočakáva.

Dlhopisy

Európske dlhopisy včera napriek klesajúcej cene ropy strácali. Nemecký desaťročný výnos išiel nahor o 3 bps a podobne sa zvyšovali aj výnosy talianskeho, španielskeho a francúzskeho.

01 - Modified: 2007-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Atlanta spája budúcnosť s Hossom. On váha
01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 05 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:15