StoryEditor

Prišlo na trhy vytriezvenie? (komentár)

04.04.2013, 00:03
Ak majú trhy stúpať za novými maximami, situácia v eurozóne sa musí upokojiť.

Po dni, kedy sa európskym akciovým indexom podarilo zaznamenať najvyššie zisky za uplynulý mesiac, sa starý kontinent opäť ponoril do červených čísiel. Značné straty kľúčových benchmarkov v Európe boli spôsobené negatívnymi číslami zo Spojených štátov. Najskôr bol totiž zverejnený údaj o tvorbe nových pracovných miest v USA za mesiac marec a hoci ADP čísla nie sú trhom vnímané až tak výrazne ako piatkové NFP, výrazný rozdiel medzi odhadmi analytikov a skutočným výsledkom dokáže trhmi zamávať. 158 000 tisíc nových pracovných miest sa ani zďaleka nepribližovalo konsenzu na úrovni 203 000 a trhy okamžite začali klesať.

Druhou ranou bol údaj od Institute of Supply management, tentokrát v nevýrobnej sfére, ktorý taktiež nenaplnil očakávania a poklesol z februárových 56 bodov na iba 54.4 bodu. To už boli aktívni aj obchodníci na druhej strane Atlantiku a po mierne kladnom opene v Amerike, si to aj tamojšie indexy namierili nadol. Akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: EuroStoxx 50 -1.52 %, Dow Jones -0.76 %, S&P 500 -1.03 % a Nasdaq -1.11 %.

Zaznamenali sme tak rovnakú situáciu ako v pondelok, kedy negatívne makrodáta stiahli indexy nadol a zdá, že trh pomaly, ale isto, chce vytriezvieť. V poslednom období totiž boli negatívne čísla, najmä z amerického trhu práce, vnímané skôr pozitívne, keďže dávali priestor na pokračovanie QE, no žiadny rast, a predovšetkým rast nepodložený ekonomickými fundamentmi, netrvá večne.

Zdá sa teda, že ak majú trhy stúpať za novými maximami aj naďalej, bezpodmienečne sa musí upokojiť situácia v eurozóne a Amerika znova musí začať chrliť pozitívne čísla.

V stredu ešte zaujalo vyjadrenie šéfky MMF Christina Lagardeovej, ktorá potvrdila, že fond sa definitívne bude podieľať na záchrane Cypru sumou 1,3 miliardy eur. Výmenou za celkovú pomoc v objeme 10 miliárd eur musí Cyprus reštrukturalizovať svoje dve top banky, znížiť deficit a zmeniť systém dôchodkov, či vyplácania zamestnancov.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:02