StoryEditor

Nie sme na tom vôbec lepšie (komentár)

14.04.2013, 00:00
Svet sa po kríze ešte nespamätal. Eurozóna naďalej prehráva svoj boj s dlhmi.

Začiatok týždňa, tak ako sme už boli zvyknutí, bol pokojný. Ceny sa začali hýbať až v utorok a to niektorých potešilo, pretože sa vybrali smerom hore. Avšak už v stredu prišiel výpredaj. Zlato bolo postihnuté viac ako striebro. Štvrtok sme si mierne vydýchli, aby prišiel zničujúci piatok. Zlato zažilo jeden z najväčších denných poklesov od februára 2012, kedy bolo na trh uvedené LTRO2 a žltý kov sa dostal na svoje minimá z júla 2011. Striebro klasicky nasledovalo zlato.



Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1477 USD, čo bolo o neuveriteľných 105,3 USD menej ako minulý týždeň. Cena striebra rovnako padla o 1,5 USD a je na úrovni 25,85 USD. Pomer ceny zlata a striebra je na úrovni 57,14 (t.j. za gram zlata by ste si kúpili 57,14 gramu striebra; minulý týždeň to bolo 57,85). To znamená, že striebro bolo tento týždeň zasiahnuté výpredajom o niečo menej ako zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) skončil na úrovni 301,38 a rapídne klesol v porovnaní s minulým týždňom. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) ukončil na úrovni 116,37 a rovnako výrazne klesol. Krátke koncentrované pozície veľkých bánk (stávka na pokles ceny) na COMEXe sa mierne znížili pri striebre a mierne navýšili pri zlate. Avšak údaje sú len do utorka. Takže, čo urobil prepad cien z konca týždňa, uvidíme až v správe o týždeň. Dá sa však predpokladať, že veľké banky uzatvorili toľko krátkych pozícií, koľko sa dalo.

Neviem čo dodať viac, oproti tomu, čo som písal minulý týždeň. Situácia je veľmi podobná; jediný rozdiel je v cene drahých kovov. Cenový výpredaj sa spustil až po utorku, takže nevieme, ako veľmi sa koncentrácia na papierovom trhu so zlatom a striebrom zmenila. Počas týždňa sme boli svedkami objavujúcej sa bakwardácie, čo znamenalo, že trh s fyzickým kovom bol výrazne napätý; inak by obchodníci túto príležitosť zárobku pri výmene existujúceho kovu za prísľub dodávky v budúcnosti vymenili. Faktom je, že na zlate ku koncu týždňa bakwardácia zmizla a pri striebre rovnako, avšak omnoho miernejšie ako pri zlate. Vyzerá to tak, že všetka likvidita je v akciových trhoch, ktorých eufóriu mnohí porovnávajú s rokom 2008. Jim Sinclair tvrdí, že sme tento týždeň mali možnosť vidieť veľmi premyslený a koordinovaný atak na drahé kovy; špeciálne na zlato. Počas týždňa sa objavili informácie, že Cyprus predá časť svojich zlatých zásob, Goldman Sachs odporučil klientom staviť na pokles ceny zlata a FED vydal vyhlásenie o možnom pozastavení nákupu vládnych dlhopisov. Silné vyhlásenia v rovnakom čase. Čo môžeme očakávať v krátkodobom horizonte? Všetko. Ceny môžu ísť ešte dole, ale trend sa môže rovnako zvrátiť. Faktom je, že v ekonomike sa nič nezmenilo. Okrem eufórie na akciových trhoch. Preto mať časť portfólia v zlate a striebre je podľa môjho názoru stále zmysluplné a bude tomu tak ešte veľmi dlho.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:
Zdroj: upner.com, kitco.com


Cyprus predáva a aj nepredáva svoje zlato

Najskôr sa objavila správa, že Cyprus súhlasil s predajom 75 % svojich zlatých rezerv (približne 10 ton), na to, aby si zabezpečil takto časť zdrojov na záchranu pred bankrotom vo výške 400 miliónov USD. Správa bola veľmi rýchlo vyvrátená samotnou cyperskou centrálnou bankou, ktorá tvrdila, že takáto požiadavka nebola nikdy vznesená, nebola nikdy diskutovaná a ani nie je dnes na programe dňa. Banka vyhlásila, že jediný, kto môže o niečom takomto rozhodovať je len samotná banka a nikto iný. Avšak v už v piatok Mário Draghi nenápadne povedal, že síce je predaj zlata v kompetencii centrálnej banky, ktorá je úplne nezávislá a že žiadna požiadavka od ECB a Trojky neprišla, avšak, že výnos z potenciálneho predaja zlatých rezerv by mohol byť použitý na krytie strát, ktoré bankový sektor na Cypre utrpel. Tak si opäť raz človek môže vybrať, čo presne majú politici a centrálni bankári na mysli, keď odpovedajú na otázky novinárov.

Arizonský parlament schválil zákon, ktorý umožní v štáte platiť priamo zlatom a striebrom. Zákon bol schválený v pomere 36 ku 22 hlasov (republikáni vs. demokrati). Zákon bol však schválený s dodatkom, že tamojší daňový úrad nebude musieť prijímať zlato a striebro ako platobný prostriedok. Takže zákon musí ísť na opätovné prerokovanie do tamojšieho Senátu, ktorý ho už schválil vo Februári. Zákon umožní obyvateľom platiť priamo zlatom a striebrom za poskytované tovary a služby, pokiaľ sa na tom obe strany (predávajúci i kupujúci) dohodnú. Zákon by mal plne platiť od roku 2014.

Dovoz zlata do Číny vyskočil o 89 % vo februári v porovnaní s mesiacom predtým. Stoja za tým hlavne nižšie ceny kovu na globálnom trhu. Čína kúpila 97 ton zlata v podobe investičného zlata, resp. recyklovaného zlata, oproti 51 tonám v januári. Dovoz zlata do krajiny tak dosiahol štvrtú najvyššiu rekordnú hodnotu v histórii.

Nízke ceny kovov inak nespôsobujú vôbec pokles predaja na fyzickom trhu. Americká mincovňa US Mint oznámila, že len za prvé dni v Apríly predala 1,6 milióna uncí striebra. Obchodníci pritom zvýšili svoju maržu o 1 USD v priebehu pár dní, keďže sa prejavuje nedostatok fyzického tovaru a predlžujúc sa lehoty jeho dodania na 4 až 6 týždňov. Nízke zásoby striebra sa prejavujú i na oficiálnych zásobách v depozitoch COMEXu, kedy oficiálne registrované zásoby klesli v priebehu 48 hodín v priebehu tohto týždňa o celých 10 %. Zároveň sa objavujú na trhu správy o nedostatku zlata, či už je to výpredaj zlata v Bangkoku, či nedostatok fyzického zlata v južnej Indii i keď oficiálne čísla ukazovali rekordný dovoz zlata do Indie v priebehu minulého roku.

Zlato nenakupujú len centrálne banky. Azerbajdžanský štátny ropný fond (SOFAZ) kúpil ďalšiu tonu zlata počas prvých týždňov tohto mesiaca a zvýšil svoju držbu kovu na 4 tony. Cieľom fondu je pomôcť k ekonomickej stabilite v krajine a vytvárať bohatstvo pre obyvateľov krajiny.


Nie sme na tom vôbec lepšie

Ministri financií euro zóny potvrdili záchranný balík pre Cyprus v hodnote 10 mld. euro, pričom sa budú snažiť pomôcť krajine lepším využívaním európskych štrukturálnych fondov. Prvú splátku dostane Cyprus už v polovici mája. Zároveň bude musieť krajina nájsť dokonca 13 mld. euro (oproti pôvodným siedmim) na doplatenie dlhu. Opatrenia sú jasné: znárodnenie vkladov nad 100 tis. euro, zvýšenie daní, zníženie výdavkov a implementácia štrukturálnych reforiem. Predpokladá sa, že sa dlh krajiny zníži na 104 % HDP v roku 2020, kam zázračne padne zo 126 % HDP z roku 2015. Cypru sa na dôvažok rozsypal celý biznis model v podobe daňového raja, takže odkiaľ budú prameniť zdroje na obnovu hospodárstva nie je úplne jasné. Nuž opätovne sa vyskladá pravdepodobne grécky scenár, t.j. vyššia recesia ako sa predpokladá, vyšší dlh ako sa predpokladá, vyššia nezamestnanosť, ako sa predpokladá a nové úpravy plánov a záchranných zdrojov. Ale na to sme si už zvykli. Len pre zaujímavosť v Grécku dosiahla nezamestnanosť 27,2 % a počet mladých nezamestnaných ľudí sa pohybuje v okolí 60 %. V Grécku sa zároveň skoro vyrovnal počet ľudí, ktorí pracujú (3 617 771) s tými, ktorí nie sú aktívny (3 346 423). To neznamená nič inšie, len to, že jeden pracujúci vlastne živí nielen seba, ale ešte i ďalšieho človeka. 

Luxembursko – ďalší daňový raj – už vyhlásilo, že zváži, či neprijme opatrenia na vyššiu transparentnosť svojho bankového sektora. To neznamená nič iné len to, že bude spolupracovať s daňovými úradmi z iných členských štátov EU a bude vymieňať informácie o vkladov v ich bankách v rámci spoločenstva. Hovorí sa, že nech ten, kto je bez viny, hodí prvý kameňom. Presne takto zareagovala ministerka financií Rakúska, ktoré sa rovnako ocitlo pod ostrou kritikou vzhľadom na svoje zákony o bankovom tajomstve. Ministerka poukázala na to, že niektoré štáty by si mali najprv urobiť poriadok doma a potom kritizovať ostatných. Mala primárne na mysli USA so svojím daňovým rajom v štáte Delaware a Britániu so svojimi ostrovnými daňovými rajmi. 

Motor európskej ekonomiky Nemecko mierne pokrivkáva. Nemecký export a dovoz sa vo februári výraznejšie prepadol počas štyroch po sebe idúcich mesiacoch. Na druhej strane analytici veria, že domáci dopyt ostane i v tomto roku hlavným dôvodom, prečo bude Nemecko rásť. Ďalšie dôvody vidia v silnom trhu práce a solídnom financovaní nových investícií.

No nie som jediný, kto si myslí, že sa môže niečo výrazné stať v Španielsku, či Slovinsku. Európska komisia vydala minulý týždeň správu o makroekonomických nerovnováhach v rámci EU, kde identifikovala 13 problémov = štátov; medzi inými Slovinsko, Španielsko, ale i Britániu. A medzičasom v Španielsku opätovne poklesol trh s nehnuteľnosťami, ktorý zažil 9,7 % medziročný pokles a ceny sú na úrovni roku 2004. Výsledok bude len to, že toxické aktíva na súvahách tamojších bánk sa stanú len toxickejšími a samozrejme ich pribudne. Komisia sa rovnako a až nečakane prudko pustila do Francúzska, ktoré obvinila z toho, že doterajšia politika prezidenta Holanda ohrozuje celý projekt spoločnej meny.

Portugalský ústavný súd rozhodol, že škrty, ktoré navrhla portugalská vláda na platoch vládnych úradníkov a výplat dôchodkov, sú protiústavné. Portugalsko tak bude musieť hľadať inde, kde ušetrí, aby naplnilo podmienky poskytnutej pomoci. To však môže byť celkom problém, ak je škrtnúť niektoré výdavky protiústavné. Zaujímalo by ma, čo by sa dialo, ak by krajina naozaj skrachovala a peniaze naozaj nemala. Čo by sa urobilo v takom prípade? Právny nárok, by asi ostal, ale nebol by nikdy vyplatený.

Čína sa čoraz viac podobá na ostatné západné mocnosti a štáty. Nielen životným štýlom, ale i dlhmi. Štúdia Goldman Sachs odhalila, že celkový dlh krajiny (korporátny, dlh domácností, vládny dlh, skrytý dlh) dosiahne v roku 2013 neuveriteľných 240 % tamojšieho HDP a veľmi pravdepodobne bude ďalej rásť a to ešte výraznejším tempom ako doteraz. A Čína sa podobá na západné krajiny i v ďalšej veci – v raste platov a zvyšovaní nákladov na pracovnú silu. Čoraz viac spoločností presúva svoju výrobu v rámci regiónu do iných lacnejších krajín. Jednou z nich je Kambodža, ktorej zahraničné investície  celkom pomáhajú pozviechať sa z nelichotivej situácie po občianskej vojne

FED zverejnil poznámky k zasadnutie jeho monetárnej komisie. Najdôležitejšou informáciou boli poznámky od členov komisie, ktoré smerovali k tomu, že niektorí uvažujú nad pozastavením pravidelného mesačného nákupu dlhopisov minimálne do konca tohto roku. Ak si niektorí nie sú istí, či to myslia vážne, tak odpoveď je, že na 99% to vážne nemyslia. Inak by USA veľmi rýchlo skrachovali. V kontexte eufórie na akciových trhoch v USA, vydal Biely Dom vyhlásenie, v ktorom znížil predpoveď rastu HDP o 0,1%, avšak zároveň uistil všetkých, že “v 21 storočí, je veľmi nepravdepodobné, aby bol reálny rast USA pomalší.“ No, čo k tomu dodať. Predpovede na celé storočie dopredu, sa mi vždy páčili.

Matúš Pošvanc 

upner.com

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:15