StoryEditor

Vývoz špeciálu zabrzdil zlý zákon

18.05.2004, 00:00
Je nepochopiteľné, prečo vydanie povolenia na obchodovanie s vojenským materiálom pre úplne každý podnikateľský subjekt je podmienené od 1. mája vydaním potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti. Veď NBÚ a informačné služby mali priestor vyjadriť sa ku každej žiadosti o takéto povolenie na základe č. zákona č. 179 už dávno predtým.

Vzhľadom na nízky nákup vojenského materiálu pre transformujúce sa Ozbrojené sily SR je rozhodujúcim indikátorom a hospodárskym kritériom úspešnosti Obranného priemyslu SR jeho export. V posledných rokoch výrazne klesol a obchodná bilancia sa dostala do červených čísiel. Navyše, od 1. mája sa akékoľvek obchodné prípady úplne zastavili. Dôvodom je schválenie zákona č. 215 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností. Podľa platného zákona každý žiadateľ o povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom a vydanie licencie ku každému realizovanému obchodnému prípadu musí mať potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti.
Združenie obranného priemyslu (ZOP) SR považuje tento krok za hrubý zásah do mechanizmu vydávania povolení a licencií, ktorý sa prijal bez ustanovenia potrebného prechodného obdobia. Od 1. mája musí mať podnikateľský subjekt potvrdenie o bezpečnostnej previerke z Národného bezpečnostného úradu, o ktoré môže požiadať až po tomto termíne. Účinok zákona je teda z hľadiska mechanizmu vydávania licencií retroaktívny. Navyše, tieto legislatívne kroky boli bez akejkoľvek prípravy našich spoločností. Podľa našich informácií aj bez vedomia ministerstva hospodárstva, ktoré je gestorom zákona č. 179/1998 Z. z. o obchodovaní s vojenským materiálom. Týmto krokom sa zastavila realizácia všetkých existujúcich obchodných prípadov, výrobných kooperácií so zahraničnými partnermi, zastavil sa dovoz potrebných komponentov do výroby a export náhradných dielcov i hotovej produkcie obranného priemyslu SR. Zastavila sa aj výroba a dodávky pre humanitárne projekty realizované na základe objednávok OSN. Straty v budúcich mesiacoch presiahnu miliardu korún a ohrozených je vyše 3 000 pracovných miest v priemyselnej infraštruktúre Obranného priemyslu SR.
Je nepochopiteľné, prečo vydanie povolenia na obchodovanie s vojenským materiálom pre úplne každý podnikateľský subjekt je podmienené od 1. mája vydaním potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti. Veď NBÚ a informačné služby mali priestor vyjadriť sa ku každej žiadosti o takéto povolenie na základe zákona č. 179 už dávno predtým. Skúsenosti z našej obchodnej praxe jasne hovoria, že pri realizácii prevažnej väčšiny obchodných prípadov nevznikajú utajované informácie tak, ako sú klasifikované v § 2 zákona č. 215/2004. S akými utajovanými skutočnosťami prichádza do styku zákonom oprávnená spoločnosť, ktorá kúpi padáky v Čechách a predá ich do Maďarska? Alebo kúpi štyridsať rokov staré nepotrebné tanky, prípadne muníciu, od Ozbrojených síl SR a predá ich do Afriky? O aký stupeň bezpečnostnej previerky má požiadať, keď utajované skutočnosti nie sú jasne špecifikované a do jednotlivých stupňov utajenia (prísne tajné, tajné, dôverné, vyhradené) jednoznačne kategorizované? Ak už má firma ambície obchodovať s tovarmi citlivými z hľadiska utajovaných skutočností, sama požiada o bezpečnostné previerky. Vie totiž, že bez nich sa nemôže zúčastniť na domácich i medzinárodných tendroch. Nútiť na finančne, administratívne a hlavne časovo náročnú bezpečnostnú previerku všetky firmy, teda aj také, ktoré neprichádzajú do styku s utajovanými skutočnosťami, považujem za nezmyselné. Myslieť si, že touto cestou sa obmedzí čierny obchod a pašovanie zbraní, je načisto scestné, lebo podsvetiu je úplne jedno, aké zákony porušuje. Prijaté právne úpravy sú však namierené proti legálne pôsobiacim spoločnostiam pracujúcim v súlade s právnym poriadkom SR a fakticky zastavili ich ďalšie legitímne podnikateľské pôsobenie. Nazdávam sa, že je to výsledok nedostatočnej koordinácie pri prijímaní legislatívnych úprav. Združenie obranného priemyslu SR v spolupráci s MH SR sa snaží ex post takto vzniknutú a dlhodobo neprípustnú situáciu urýchlene riešiť prijatím účinných krokov v parlamente.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:58