StoryEditor

Nokia je v rukách Microsoftu (komentár)

04.09.2013, 08:41
Microsoft ohlásil nákup kompletnej divízie zariadení, služieb a patentového portfólia Nokie.

Európske akcie sa, po pondelkových slušných ziskoch, v utorok obchodovali v presne opačnom duchu. Makroekonomický kalendár bol na udalosti zo starého kontinentu chudobný, a tak investori mohli reagovať aj na menej dôležité správy. Jednou z nich bola aj správa zo Španielska o zmene počtu nezamestnaných. Oproti minulému vydaniu zostalo toto číslo nezmenené, avšak analytici očakávali pokles počtu nezamestnaných. A tak sa aj táto nie príliš dôležitá správa podpísala pod to, že hlavné európske akciové indexy ukončili obchodovanie kompletne v červenom: FTSE100 -0.58 %; CAC40 -0.80 %, DAX -0.77 %.

Americké akcie začali svoju utorkovú púť miernymi ziskami, nakoľko obavy z vojenského zásahu v Sýrii sa pomaly rozplývajú. Po vyhlásení indexu nákupných manažérov mali akcie dôvod na ďalší rast. Index nákupných manažérov vo výrobe - ISM sa v auguste zvýšil na 55.7 bodu, pričom analytici očakávali pokles na rovných 54 bodov. Zdá sa, že aj výrobný sektor v USA javí známky spokojnosti, čo samozrejme môže nahrávať skoršiemu taperingu zo strany Fedu.

Najzaujímavejšia udalosť nastala v sektore amerických akcií, keď softwarový gigant Microsoft ohlásil nákup kompletnej divízie zariadení, služieb a patentového portfólia spoločnosti Nokia. Suma za celú transakciu sa vyšplhala až na 5.44 miliárd eur. Microsoft získal vďaka tejto transakcii celé výrobné kapacity a takisto približne 32 tisíc zamestnancov po celom svete. Cena akcií sa po otvorení parketov raketovo vyšplhala o neuveriteľných 38.06%. Keďže veľa obchodníkov sa rozhodlo postupne uzatvoriť svoje ziskové pozície, klesala cena akcií počas celej americkej seansy. Išlo však len o mierny pokles. Cena akcií Microsoftu paradoxne po otvorení klesla o viac ako 4 percentá.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:44