StoryEditor

Tri dôvody, prečo dolár ostane silný (komentár dňa)

07.05.2015, 00:00

Dolár bol po celé desaťročia slabý, pred časom sa ale jeho kurz otočil. K prudkému posilneniu došlo najmä v prvých troch mesiacoch tohto roka. Niektorí analytici tak začali hovoriť o tom, že táto dolárová rally sa blíži ku svojmu koncu. My takýto názor ale nezdieľame. Je síce pravdepodobné, že cez menové trhy budú prechádzať vlny vyššej volatility, celkovo by ale dolár mal zostať silný. Hovoria pre to tri hlavné dôvody.

Prvým z nich je rozdielne tempo rastu v jednotlivých častiach globálnej ekonomiky a rôzne monetárne trendy. Posledné ekonomické dáta vyvolali určité obavy zo slabnutia oživenia, ku ktorému dochádzalo v americkej ekonomike. My sa ale aj napriek tomu domnievame, že americká ekonomika bude na čele vyspelých krajín, naopak eurozóna a Japonsko budú stále ďaleko od udržateľného rastu.

Fed dal tiež jasne najavo, že v tomto roku plánuje začať uťahovať svoju politiku. Prvé zvýšenie sadzieb by mohlo prísť už v júni, aj keď horšie dáta z trhu práce a iných častí ekonomiky teraz znamenajú, že pravdepodobnejšie je zvyšovanie sadzieb v septembri. Ostatné centrálne banky monitorujú úplne inú stratégiu. Od decembra prikročilo 27 centrálnych bánk zo všetkých kútov sveta k uvoľneniu monetárnych podmienok a sadzby znížili k nule, či dokonca pod ňu. Centrálne banky navyše často používajú enormné objemy nákupov aktív.

Druhým faktorom podporujúcim teóriu silného dolára je prostá historická skúsenosť. Ako ukazuje graf, dolárová rally začala na dlhodobých minimách. Jej sila je síce obdivuhodná, ale s ohľadom na počiatočný bod môže mať pred sebou ešte stále veľký priestor. História tiež ukazuje, že keď dolár začne posilňovať, zvyčajne ide o niekoľkoročný trend. Predchádzajúce cykly posilňovania trvali niekoľko rokov, aj keď neboli hladké. Medzi rokmi 1980-1985 posilnil dolár o viac ako 60 percent, medzi rokmi 1995-2002 o viac než 40 percent.


Posledný dôvod súvisí s tým, akú má dolár pozíciu vo svetovej ekonomike. Centrálne banky patria medzi najvýznamnejších hráčov na menových trhoch a súčasná monetárna politika Fedu a iných centrálnych bánk, ktorá bola spomenutá vyššie, má vplyv aj na to, aké meny centrálne banky na trhoch nakupujú. Teraz tak preferujú dolár pred eurom aj japonským jenom. MMF na konci minulého roka uvádzal, že 62,9 percenta rezerv centrálnych bánk je držaných v dolároch, čo je najvyšší pomer od roku 2009. Iba 22,2 percenta rezerv bolo držaných v eurách, a to je zase najnižší pomer za posledných desať rokov. Samozrejme, že k týmto zmenám prispel aj samotný pohyb kurzu. Ale centrálne banky na zmeny váhy jednotlivých mien v rezervách nijako aktívne nereagujú. My očakávame, že to tak bude aj naďalej a centrálne banky nechajú podiel eura klesať a podiel dolára rast.

Čo vyššie uvedené znamená pre investorov? Dolár bude pravdepodobne ďalej posilňovať. Tempo a miera posilnenie budú závisieť na prvom kroku Fedu smerom k utiahnutejšej politike. Súčasný ekonomický fundament, rozdielna monetárna politika, historické skúsenosti a pozícia dolára v globálnej ekonomike nás ale každopádne vedú k tomu, že stále preferujeme dolár pred eurom a jenom. A všetci investori, ktorí nakupujú akcie a dlhopisy na globálnych trhoch, by mali očakávané pohyby na menových trhoch starostlivo zvažovať.

Komentár bol zverejnený na webe Patria.cz.

01 - Modified: 2007-05-26 12:57:58 - Feat.: 0 - Title: Fico médiám: "Prosím vás, prestaňte s tými nezmyslami na adresu vlády"
01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:59