StoryEditor

Položil Barings Bank, teraz varuje pred kolapsom v Číne (komentár)

15.05.2015, 16:54

V roku 1995 bol Nick Leeson majstrom sveta, ktorý mal na starosti obchody Barings Bank v Singapure. Keď sa trhy obrátili proti jeho stávkam, snažil sa zakryť svoje straty neschválenými obchodmi. Straty ale nakoniec dosiahli 1,4 miliardy dolárov, otriasli trhmi po celom svete a banku položili. Leeson sa teraz nachádza v inej pozícii - varuje pred tým, že v Číne sa môže stať niečo podobné ako vtedy v Singapure.

Bývalý trader poukazuje na plán prepojiť burzy v Šanghaji a Hong Kongu. Tento plán podľa neho zvyšuje už tak hektickú aktivitu na čínskom akciovom trhu, takže zobchodované objemy sa dnes pohybujú zhruba na dvojnásobku predtým bežných hodnôt. Leeson tvrdí, že infraštruktúra čínskeho trhu by mohla skolabovať pod náporom nákupných príkazov. Navyše podľa neho nie sú v súlade zobchodované objemy a schopnosť regulátora sledovať ich pôvod a spôsob prevedenia. Takýto stav potom môže "otvárať dvere všetkým možným nezákonným aktivitám".

"Regulátori zvyčajne zaostávajú za reálnym vývojom a tým vzniká priestor pre podvody," hovorí Leeson. Čínski regulátori ale na vývoj reagujú a sľubujú, že sa budú venovať každej podozrivej činnosti. Možno ale ani nebudú vedieť, kde začať, pretože na trh vstupujú milióny nových ľudí a niektorí si otvárajú aj viac účtov. Peking musí vybudovať otvorenejšiu platformu a finančný systém, ktorý je vo svojom správaní predikovateľný. Inak tu vždy bude riziko vzniku nestability.

Čína sa stále snaží o to, aby jej akciový trh bol zahrnutý do globálnych indexov typu MSCI. S tým by sa ale malo počkať do chvíle, kedy na čínskom trhu bude jasne viditeľné, kto spoločnosti vlastní, bude zavedený transparentný daňový systém, budú existovať nástroje zaistenia pre obchodníkov a tiež dôjde k uvoľneniu pravidiel pre tok peňazí do Číny.

Ak tieto podmienky splnené nebudú, nemali by byť budované kanály, ktorými môže Čína ovplyvňovať globálnu ekonomiku. Keby totiž jej trh bol súčasťou globálnych indexov, problémy v Číne by sa ľahko prelievali do zvyšku sveta. Pritom práve teraz sa rast investícií pohybuje na najnižšej úrovni za posledných štrnásť rokov. A ak nedôjde k zlepšeniu fungovania domáceho akciového trhu, potvrdia sa slová Leesona a tento trh bude lákať hlavne tých, ktorí chcú zarobiť nekalým spôsobom.

Článok bol zverejnený na portály patria.cz.

01 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 02 - Modified: 2023-12-31 16:14:13 - Feat.: - Title: Ekonomika Singapuru sa vyhla recesii, tento rok vzrástla o viac než percento 03 - Modified: 2023-12-23 21:20:51 - Feat.: - Title: V Singapure otvorili luxusný hotel vytvorený z vyradených autobusov 04 - Modified: 2023-12-07 19:51:17 - Feat.: - Title: Summit Mercosuru ratifikuje vstup Bolívie a obchodnú dohodu so Singapurom, snaží sa o urovnanie konfliktov 05 - Modified: 2023-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Len pre vyvolených? Zverejnili zoznam najdrahších miest na svete, za život tu zaplatíš čoraz viac peňazí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 03:36