StoryEditor

Fed si po rokoch vyskúša zdražovať peniaze (komentár)

14.12.2015, 10:54
Tento týždeň sa schyľuje k historickej udalosti.

Prvýkrát po deviatich a pol rokoch si americký Fed vyskúša, aké to je zdražovať peniaze. To pre trhy síce samo o sebe nebude veľké prekvapenie - zvýšenie sadzieb o 25 bps čaká úplná väčšina trhu.

Zásadné budú sprievodné komunikácie - výhľad na sadzby v budúcom roku (tzv. Dot plot) a tlačová konferencia šéfky Fedu Janet Yellenovej. Celkovo vsadíme na to, že sa Fed bude snažiť urobiť všetko pre to, aby trhy skôr upokojil a krátke americké výnosy zastavili svoj nárast a dolár nemal veľa dôvodov bezprostredne po zasadnutí ďalej posilňovať. Či sa to podarí, zostáva otvorenou otázkou.

Čakajú na to nielen americké trhy, ale predovšetkým množstvo rozvíjajúcich sa trhov. Tie kvôli nervozite pred blížiacim sa Fedom a padajúcim cenám ropy zažívajú nepríjemné výpredaje - brazílsky real, juhoafrický rand alebo turecká líra sa stali fackovacími panákmi minulého týždňa a v posledných dňoch strácali 2-4 percentá. Dobre sa nedýcha ani našim susedom v regióne - maďarský forint a poľský zlotý stratili v uplynulom týždni cez percento. Len koruna, ako by sa jej nič z toho netýkalo, pozvoľna pláva v tesnej blízkosti 27,00 EUR/CZK.

Po tom, čo ECB natiahla politiku priamej tlače peňazí, už ale začína byť nad slnko jasné, že ČNB nebude mať inú možnosť ako ju nasledovať.

Región - forex
Menšie stimuly od ECB, blížiaci sa rast sadzieb v USA a v poslednej dobe najmä ťažkosti mien rozvíjajúcich sa krajín so sebou zrejme strhli aj forint sa zlotými. Zlotý minulý týždeň oslabil na jedenásťmesačné minimá a forint sa zastavil len neďaleko od nich. V prospech zlotého neprospievajú zrejme ani niektoré kontroverzné opatrenia novej poľskej vlády (dianie okolo ústavného súdu), ktoré zvyšujú obavy z možných opatrení v oblasti hospodárskej politiky (napr. Vymenovanie centrálnych bankárov).

Okrem zverejnenia radu poľských makrodát je nadchádzajúci týždeň hlavne v znamení centrálnych bánk. V regióne totiž zasadajú maďarská (utorok) a česká (štvrtok) centrálna banka. Všetkému však dominuje zasadnutie Fedu. To síce môže regionálne trhy v prvej časti týždňa ďalej znervózňovať, ale celkovo vsádzame na umiernené vyznenie.

Dlhopisy
Kombinácia padajúcich cien ropy a oslabujúceho čínskeho jüanu je vodou na mlyn pre bezpečné dlhopisy. Jednak znižujú inflačné očakávania, súčasne prirába nové problémy rozvíjajúcim sa trhom a z nich sa nervozita prenáša na akcie. To je o argument navyše, prečo sa zatiaľ nezbavovať drahých bundov. Desaťročný nemecký výnos v piatok poklesol o 4 bps (za celý týždeň o 15 bps).

Komodity
Nádeje na výraznejšie oživenie trhu s ropou v piatok nepodporila mesačná správa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA), ktorá potvrdila, že aj v budúcom roku počíta s prebytkom ropy na trhu. Agentúra síce potvrdila, že aj podľa jej odhadov produkcia ropy v krajinách mimo OPEC v budúcom roku poklesne (USA) a že rast dopytu bude solídny. Na druhú stranu však potvrdila, že kľúčovou rizikovou udalosťou (aspoň z dnešného pohľadu) je návrat iránskej ropy na trh. Cena ropy Brent tak v piatok klesla bezmála o 5 percent.

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:25