StoryEditor

Ropa smeruje nahor. Zlato sa prepadá

26.11.2013, 10:46
Autor:
Ole HansenOle Hansen

Komodity závislé na raste ekonomiky, ako napríklad energetika a priemyselné kovy, profitovali z lepších hospodárskych dát pochádzajúcich zo Spojených štátov. Oznámené čísla navyše pomohli aj k slušným výsledkom svetových akciových trhov. Najviditeľnejšie to bolo v USA, kde priemyselný index Dow Jones dosiahol na nové maximá. Zároveň sa však opäť začalo hovoriť o „prehriatych“ akciových trhoch, ktoré posilňujú vďaka hromade peňazí pumpovaných do ekonomík cez niekoľko centrálnych bánk.

Lepšie čísla opisujúce americkú ekonomiku potom ešte viac posilnili špekulácie o tom, kedy konečne tamojšia centrálna banka FED začne s obmedzovaním svojho stimulačného programu. A keď sa k tomu pridali rastúce akcie a výnosy dlhopisov, ocitli sa vzácne kovy pod ďalším predajným tlakom. Zlato malo dokonca namierené k najprudšiemu týždennému poklesu za viac ako dva mesiace.


Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Dobrý výkon energetiky

Energetickému sektoru sa darilo najlepšie zo všetkých sledovaných sektorov. Dopyt po benzíne a rope totiž v Spojených štátoch začala stúpať. Vďaka tomu sa mohla zo svojich takmer päťmesačných miním vymaniť aj ropa WTI. Tej navyše pomohol aj rast ropy Brent k hodnote 110 dolárov za barel, čo je vlastne priemerná cena Brent za posledné tri roky. A severomorskej rope nahrávajú aj pokračujúce výpadky dodávok z Líbye, spolu s obavami okolo vývoja situácie v Nigérii a Iraku.

Mäkké komodity posilňovali

Podpora mierila aj k tzv. mäkkým komoditám. Najmä potom ku káve typu robusta, ktorej cena posilnila o viac ako šesť percent. Dôvodom bolo nepriaznivé počasie vo Vietname, ktoré narušuje prebiehajúcu úrodu. Vietnam je pritom najväčším producentom tohto typu kávových bôbov, z ktorých sa vyrába predovšetkým instantná káva. Cena robusty navyše ťaží zo záujmu hedgeových fondov. Tie začali pokrývať krátke pozície (tzv. short covering), ktoré potom 12. novembra vystúpili takmer na dvojročné maximá. Naopak cena cukru sa už päť týždňov za sebou prepadá. Americké ministerstvo poľnohospodárstva totiž v sezóne 2013/2014 registruje rekordné zásoby tejto komodity. V úplne opačnej situácii sa ocitlo kakao - predpovedaný nedostatok v súčasnej sezóne kakau zaistil titul najlepšie prosperujúca komodita, merané od začiatku roka. A v uplynulom týždni sa cena kakaa dokonca vyšplhala na najvyššie hodnoty za posledné dva roky.


Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Pád medi sa zastavil

Lepšie ekonomické dáta pochádzajúce zo Spojených štátov, ale aj Európy a iných častí sveta, zastavili nedávny pád ceny medi. Táto komodita si tak v predošlom týždni mohla prvýkrát za posledný mesiac pripísať zisky. Zásoby medi, ktoré sú vedené a monitorované na dvoch hlavných burzách v Londýne a Šanghaji, už od začiatku septembra viac či menej nepretržite klesajú. Zásoby medi v skladoch burzy London Metal Exchange sa podľa agentúry Bloomberg prepadli o 35 percent od chvíle, čo v júni dosiahli maxima. Celkom 64 percent držaného kovu pritom čaká na svoje doručenia, čo svedčí o neutíchajúcom dopyte. Hedgeové fondy k 12. novembru držali viac krátkych pozícií vysoko kvalitnej medi ako dlhých (tzv. net - short stav). Prelomenie technickej hranice 3, 2 dolára za libru by totiž mohlo spustiť pokrývanie krátkych pozícií.

 
Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Vzácne kovy v strate

Zlato aj striebro tento rok zasiahla meniaca sa makroekonomická klíma najviac zo všetkých komodít. A ani v minulom týždni sa nevyhli predajným tlakom. Zlato nakoniec spadlo na najnižšiu hodnotu od začiatku júla a teraz je len päť percent od minima 1 180 dolárov za uncu, ktorého tento kov dosiahol 30. júna. Navyše momentum a súčasný trend skôr nasvedčuje o ďalšom poklese cien. Hedgeové fondy a investori do burzovo obchodovaných produktov počas novembra svoje pozície hlavne predávali. Objem čistých dlhých pozícií v prípade zlatých futures kontraktov na newyorskej burze COMEX sa počas prvých novembrových týždňov dokonca prepadol na polovicu.

Technicky vzaté našlo zlato podporu pod hranicou 1 240 dolárov za uncu. To by mohlo spustiť čiastočné pokrývanie krátkych pozícií po takmer desaťpercentnom výpredaji, ktorý počas uplynulých piatich týždňov prevládal. Aj naďalej by som sa vyhýbal vstupu do dlhých pozícií, aspoň kým sa zlato znova zvládne prehupnúť cez 1 272 dolárov za uncu. Skôr by som sa ale prikláňal k 1 300 dolárom, čo rovnako považujem v krátkodobom horizonte ako nie príliš reálny cieľ. Prípadné korekcie by navyše nemuseli zlato pustiť na hodnoty vyššie ako 1 265 dolárov za uncu.

Spotová cena zlata:

Zdroj: Saxo Bank

Ropa na ceste nahor

Kontrakty futures na ropu WTI s dodaním v januári sa po štyroch súvislých týždňoch strát dostali do plusových hodnôt. Dopyt z rafinérií po rope sa začala dvíhať, navyše by ju mohli podporiť aj vyššie ceny ropných produktov. Zároveň sa však ropa Brent dokázala vyšplhať nad 110 dolárov za barel, a bola tak na ceste za októbrovým maximom vo výške 112 dolárov za barel. Rally na Brent tiež spôsobila, že rozdiel medzi jej cenou a cenou ropy WTI narástol až na 15,5 dolárov za barel, teda na najvyššiu hodnotu za posledných osem mesiacov.

Zatiaľ čo sa americký trh potýka s rastúcimi zásobami ropy, ktorá nie je určená pre export, kontrakty na ropu Brent s okamžitým dodaním zdražujú. A to vďaka výpadkom dodávok a geopolitickému napätiu rôzne vo svete. V dôsledku toho sa navyšuje rozdiel medzi spotovou sadzbou a neskorším dodaním ropy. Napríklad rozdiel medzi spotovou cenou ropy Brent s aprílovým dodaním sa behom dvoch týždňov zmenil z fixného na stav tzv. backwardace (kedy sa cena futures znižuje s rastúcou splatnosťou kontraktu) - konkrétne o 1,53 dolára za barel. A prebytky ropy WTI teraz spôsobili, že sa za to isté obdobie ropa obchodovala na Contango (situácia, kedy sú nasledujúce kontrakty stále drahšie) - o 0,33 dolára za barel nižšie.


Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Ropa WTI sa technicky vzaté zasekla v rozmedzí 93 a 96 dolárov za barel, avšak impulz pochádzajúci z posilňujúceho Brent a lepšieho výhľadu dopytu by jej mohol pomôcť k vyšším hodnotám. Ak by sa to WTI podarilo, mohla by sa cena ropy vyšplhať na prvú kľúčovú Fibonacciho úroveň 98, 8 dolára za barel. To by predstavovalo 38, 2 percentuálny retracement z výpredaja trvajúceho od augusta do novembra.

Ropa WTI s januárovým dodaním:

Zdroj: Saxo Bank

01 - Modified: 2005-09-28 10:20:36 - Feat.: 0 - Title: Európa podľa predstáv Sarkozyho
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:13