StoryEditor

Grexit ako pomník neschopnosti Európy (komentár)

29.06.2015, 19:27
Alexis Tsipras tak opísal kruh a vrátil sa do svojej najúspešnejšej role populistického buriča, ktorý je schopný peknými sľubmi strhnúť dav a vyhrať.

Rokovania s Gréckom o jeho záchrane pred bankrotom a odchodom z eurozóny možno kedykoľvek obnoviť. Povedali to dnes vládni činitelia Francúzska a Španielska. Nové rokovania s Aténami nevylúčila ani nemecká kancelárka Angela Merkelová. Z Británie a z Európskej centrálnej banky však zaznel názor, že ak by Gréci v plánovanom nedeľňajšom referende o podmienkach záchranného programu povedali nie, bol by to pre krajinu veľký problém.

Ak skrachuje projekt eura, skrachuje aj Európska únia. Na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti 70. výročia založenia Kresťanskodemokratickej únie to dnes povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. V súvislosti s gréckou dlhovou krízou podotkla, že eurozóna stojí na solidarite, k riešeniu ale musí prispieť každá krajina.

Tieto slová nemeckej kancelárky podčiarkujú snahu politických špičiek EMU (Európska menová únia) udržať Grécko, skoro by sa chcelo povedať proti jeho vôli, v eurovom bloku.

Nemecká tlač viní z krachu rokovaní premiéra Tsiprasa. "Pred Európskou úniou stoja ťažké časy. Vláda v Aténach vedome smeruje svoju krajinu k štátnemu bankrotu, ktorý zo všetkých najviac postihne obyvateľov Grécka," napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Hlavnú zodpovednosť za túto katastrofu nesie Tsiprasova vláda, ktorá proti sebe dokázala v krátkej dobe obrátiť aj tých najpresvedčenejších stúpencov Grécka," uviedol denník.

"Politický gambler Tsipras prehral nielen svoj politický kapitál, ale rovno celú svoju krajinu. Pretože porazenými v tejto pokrovej partii budú Gréci. Štátny bankrot už ide len sotva odvrátiť, a ten skôr či neskôr povedie k vylúčeniu (Grécka) z eurozóny," napísal denník Handelsblatt .

Grécky Jekyll a Hyde

Premiér Tsipras, ktorý vyhral predčasné voľby vďaka prísľubu zrušenia úsporných opatrení, vykazuje v posledných dňoch známky rozpoltenej osobnosti. Bol to on, kto bezmála pol roka vyjednával s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach predĺženia záchranného programu.

Bol to on, kto do svojho najužšieho tímu vybral súčasného ministra financií Varufakisa, ktorý ako expert na teóriu hier, mal vymyslieť stratégiu, ako naštartovať grécku ekonomiku. Bol to premiér Tsipras, ktorý šesť mesiacov presviedčal (radikálne) kolegov vlastnej strany o nutnosti ústupkov v záujme uzavretia dohody.

Cez víkend však ten istý premiér vyhlásil, že pred nedeľňajším referendom povedie veľmi tvrdú a útočnú kampaň, aby podporil grécke "nie" v nadchádzajúcom referende o ďalších úsporách. Z premiéra usilovne hľadajúceho konsenzus, sa razom stal populista popierajúci posledný pol rok svojho života.

Alexis Tsipras tak opísal kruh a vrátil sa do svojej najúspešnejšej role populistického buriča, ktorý je schopný peknými sľubmi strhnúť dav a vyhrať voľby. Čo však fungovalo v decembri 2014, nemusí platiť teraz. Gréci vystresovaní vidinou bankrotu a stratou eura môžu, po týždňovej skúsenosti s bankovými "prázdninami" a kontrolou kapitálu, pristúpiť na utiahnutie opaskov.

Vo všetkých prieskumoch verejnej mienky, ktoré prebehli počas polročného maratónu rokovaní, chcela drvivá väčšina Grékov zachovať euro a zostať v EMU.

Prípadný Grexit by mal okrem negatívneho hospodárskeho vplyvu predovšetkým významné politické konzekvencie. E (M) U vznikla ako politický projekt, Grécko prijalo euro na základe politického rozhodnutia, bez toho, aby spĺňalo maastrichtské kritériá.

A preto by tiež prípadný odchod Atén z EMU bol najmä politickou prehrou. Nastal by koniec jednej silnej integračné éry, ktorej vyvrcholením bolo práve zavedenie jednotnej meny a spoločného trhu. Grexit bol sa stal symbolom politického krachu a pomníkom neschopnosti európskych lídrov sa dohodnúť.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-09 21:19:28 - Feat.: 0 - Title: Autobusy sú strašiakom
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:28