StoryEditor

Z narušenia suverenity Maďarska fraška

06.03.2003, 23:00

Týždeň potom, ako parlament Maďarskej republiky odsúhlasil ústavnou väčšinou poskytnutie územia pre americké transporty na posilnenie obrany Turecka, Spojené štáty porušili jej suverenitu neoprávneným preletom šiestich helikoptér a jedného tankovacieho lietadla, ktoré pristáli na budapeštianskom letisku Ferihegyi. K incidentu došlo ešte 20. februára, keď americké stroje využili maďarský vzdušný priestor v rozpore s pôvodným splnomocnením a na iné ciele. Povolenie na prelet sa vzťahovalo na operácie v Afganistane, zatiaľ čo letka smerovala k jednotkám do Rumunska, pripravujúcim sa na zásah v Iraku. USA chybu priznali a vyjadrili poľutovanie. Maďarská vláda však reagovala tvrdou odpoveďou. V slovnej diplomatickej nóte požiadala Spojené štáty, aby sa v budúcnosti zdržali takéhoto konania a aby sa podobný prípad neopakoval. Incident bol zároveň podnetom na to, aby vláda prehodnotila a sprísnila režim poskytovania vzdušného priestoru, ktorý dosiaľ fungoval na báze dôvery. Pikantná na celom prípade je však skutočnosť, že nebyť hmly na vojenskej základni v meste Taszár, kde mali stroje pôvodne pristáť, by sa zrejme o tom nik nedozvedel.
Nebola by to však nezmieriteľne rozdelená maďarská politická scéna, keby si na tejto citlivej kauze nezohriala polievočku opozičná Maďarská občianska strana FIDESZ. Tá zaútočila na vládu, že má vo vzduchu "bordel". Podpredseda strany a jej bezpečnostný expert István Simicskó navrhol zriadenie osobitného parlamentného výboru, ktorý by vyšetril súčasný incident a preskúmal by aj všetky doterajšie prelety. Zdá sa, že pre FIDESZ nie je nič "sväté". Tak ako vydierali jej predstavitelia pri proeurópskej novelizácii ústavy premiéra Medgyessyho integračnou kartou, tak isto sú schopní spojenecké záväzky krajiny voči NATO a USA premeniť na obyčajnú frašku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:32