StoryEditor

Panika, ktorá zmenila svet

04.10.2013, 00:08
Vznik Fedu je len ďalším príkladom toho, ako slúžia štátne organizácie súkromným záujmom.

Bolo to v októbri 1907, keď vznikla zámienka vytvoriť Federálny rezervný systém. Politici naklonení centrálnej banke sa dovtedy už dvakrát pokúšali túto inštitúciu vytvoriť, avšak vždy neúspešne. Príbeh burzovej paniky z roku 1907 im k tomu dodal novú nádej.

Bratia Heinzovci sa rozhodli vstúpiť do veľkej špekulácie. Predpokladali, že cena ich spoločnosti United Copper Company klesá kvôli tomu, že ostatní investori špekulatívne tlačia cenu ich akcií dolu. To sa malo diať pomocou predaja na krátko, kedy si títo špekulanti akcie požičali, následne ich predali, stlačili cenu dole a neskôr ich chceli nakúpiť lacnejšie s veľkým ziskom. Heinzovci prišli s diabolským plánom – požičajú si od banky masívny obnos a pomocou neho začnú nakupovať veľké objemy svojich akcií, čím budú tlačiť ich cenu hore. Tá spôsobí špekulantom výrazné straty a budú tak musieť uzatvárať svoje pozície s veľkou stratou.

V prvých minútach obchodovania skutočne posunuli cenu vyššie, z úrovne $30 až na takmer dvojnásobok. Avšak čoskoro bolo jasné, že sa prerátali. Mnohí investori tento pohyb iba využili na to, aby sa zbavili zvyšných akcií spoločnosti, ktoré sa o pár hodín prepadli na $10. Heinzovci skrachovali, a čo je horšie, zatiahli do toho aj veľkú americkú banku, Knickerbocker Trust. Tá požičala bratom veľkú sumu, o ktorú prišla. Táto informácia spôsobila run na banku. Čoskoro nasledoval run na ostatné newyorské banky.

Akciové trhy začali prudko padať a dôvera v bankový sektor bola tak nízka, že mnoho ďalších bánk sa obávalo o prežitie. Situácia sa stabilizovala až s tým, ako do hry vstúpil J.P.Morgan. Tento najbohatší Američan prinútil banky, aby vytvorili fond, ktorý začne akcie nakupovať. Nakoniec sa mu to podarilo a dôvera sa obnovila. Akcie už nikdy na túto úroveň nepoklesli.
Bankárom však bolo jasné, že situácia bola na hrane. Podobnú paniku nabudúce už prežiť nemusia. A práve preto sa o pár rokov neskôr naplánovalo tajné stretnutie na ostrove Jekyll Island. Pod rúškom noci nasadli najväčší bankári do súkromného vlaku, aby ich dopravil na stretnutie, kde naplánovali vznik americkej centrálnej banky. Jej cieľ bol jednoznačný – v prípade problémov na finančnom trhu dodávať likviditu, aby sa už nikdy nestalo, že veľké banky budú musieť krachovať kvôli nedostatku okamžitých peňazí.

A skutočne, už ďalšia recesia z rokov 1920-1921 ukázala, že banky sa môžu cítiť pomerne bezpečne. Táto povojnová recesia priniesla viacero problémov, no prvý šéf Fedu Benjamin Strong ich zvládol veľkým prívalom likvidity a vytvoril tak podhubie pre vznik obrovského rastu akciového trhu a ekonomiky vôbec pre celé dvadsiate roky minulého storočia. A keď už prichádzalo k veľkým problémom, tak v roku 1928 Strong umrel. Po ňom nasledovala spúšť v podobe Veľkej depresie.

Americká centrálna banka vznikla, aby chránila banky. Až neskôr sa k jej mandátu, pod tlakom Veľkej hospodárskej krízy, pridala funkcia maximálnej zamestnanosti a nízkej inflácie. V týchto cieľoch však neustále zlyháva, tak ako to ukazuje aj súčasnosť. Vznik Fedu je tak len ďalším príkladom toho, ako slúžia štátne organizácie súkromným záujmom. Ak chceme znížiť vplyv záujmových skupín na náš život, jediným riešením je – menej štátu.

analytik TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Potomkovia obrov
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:03