StoryEditor

Summers skončil, Yellenová je top (komentár)

17.09.2013, 13:12

Úvod do nového týždňa bol tento krát výrazne volatilný. Pohyby začali už pri nedeľnom otvorení trhov a videli sme výrazne gapy v neprospech dolára a v prospech akcií. Už od úvodu obchodovania sme tak zaznamenali býčí tlak a ten vydržal takmer celý deň. Index SPX, cez futures ESZ3, otvoril na svojich nových historických maximách. Rovnako sa cez futures správal aj nemecký DAX, no cash index dokázal zatvoriť na nových topoch, čo sa americkému kolegovi nakoniec nepodarilo. Za týmito novými maximami môžu správy o tom, že kandidát na post guvernéra Fedu, Larry Summers, sa rozhodol ukončiť svoje snaženie o túto stoličku. Summers bol považovaný za jastraba vo Fede a pravdepodobne ho nahradí Yellenová, ktorá je jasnou favoritkou. Práve Yellenová je v názoroch na druhej strane ako Summers a tak to trh zobral štýlom „more QE". Videli sme náladu risk on a akcie boli bidované, dolár predávaný. Forexový trh bol počas dňa celkom volatilný, keď sa zelená bankovka snažila o comeback a zatvorenie nočného gapu, no to sa jej nepodarilo. Všetky trhy reagovali v režime „more QE" okrem komodít. Drahé kovy boli po úvodnom gape vypredané a zlato sa znova priblížilo ku 1300 dolárom. Intradenné maximá boli na úrovni 1335 dolárov a tak sme videli až 30 bodový prepad. Zlato reagovalo zvláštne, resp. si odchod Summersa nevyložilo v zmysle ďalšieho tlačenia peňazí, alebo uvoľnenej menovej politiky.

Americkým akciám sa nakoniec podarilo zatvoriť v zisku, no na nové rekordy to nestačilo. Nasdaq dokonca skončil v červenom. Nadol ho stiahol Apple, ktorý spadol o viac ako 3 percentá a dostal sa pod svoj 200 dňový kĺzavý priemer. Ku koncu seansy sme boli znova svedkami „pokazenia sa" burzy a tentoraz boli opcie haltované na Nasdaqu a CBOE. Technické problémy pokračujú a zatiaľ sa zo strán búrz nič nezmenilo. Nikoho to však nezaujíma, pokým nebudú miliardové straty a hlavné americké trio zatvorilo nasledovne: SPX +0.57%, NDX -0.3%, INDU +0.77%.

Peter Bukov

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:02