StoryEditor

Zlodeji DPH dostanú po prstoch

18.04.2013, 00:00

Boj proti daňovým únikom a snaha naplniť štátny rozpočet má ďalší rozmer. Volá sa tuzemská revers charge, alebo prenesenie daňovej povinnosti z dodávateľa na odberateľa. Tento mechanizmus nie je úplne nový, ale použije sa na nové typy tovarov. Má zabrániť takým fígľom, keď dodávateľ vyhotoví faktúru s cenou obsahujúcu DPH a odberateľ si z nej uplatní nárok na odpočet DPH. Následne dodávateľ faktúru neprizná a DPH neodvedie. Zo štátu sa týmto podvodným spôsobom vytiahne DPH. Alebo, jednoduchšie povedané, ukradne. A o čo menej sa štátu ukradne, o to viac si vydýchne jeho pokladnica a minister financií.

Aby sme nezostali len na úrovni neuchopiteľného štátu, mechanizmus prenesenia je plusom pre podnikateľov. Zjednoduší sa im administratíva spojená s DPH a zlepší sa im aj tok peňazí. Podľa odborníkov ide o najúčinnejší nástroj boja proti daňovým únikom. V Európskej únii nie sú jeho plošnému používaniu príliš naklonení. Existujú určité tovary, ktoré sú pre tento mechanizmus uvoľnené. Ale pre iné komodity treba žiadať výnimku. Existuje totiž obava, že ak sa niektoré štáty zbavia podvodov s DPH, automaticky sa kriminálnici premiestnia do „nechránených“ krajín. Dnes aj Slovensko patrí k tým ohrozenejším, pretože v okolitých krajinách už prenesenie daňovej povinnosti na niektoré tovary funguje alebo sa pripravuje.

Dokázať Bruselu, že daňové úniky vážne ohrozujú náš štátny rozpočet, by nemalo byť problém. Stačí ukázať štatistiky únikov na DPH, kde v Európe figurujeme na najhorších priečkach. Potom bude mať Európska komisia osem mesiacov na rozhodnutie. Na prezretie zopár excelovských tabuliek je to luxusne dlhý čas, ktorý nás môže stáť ďalšie milióny na ukradnutej DPH.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:56