StoryEditor

Európa sa nakoniec druhým Japonskom nestáva, tvrdí Deutsche Bank

29.09.2015, 15:18

Dynamika japonskej ekonomiky bola počas tzv. Stratených dekád charakteristická dlhodobým procesom oddlženia súkromného sektora, ktorý nebol sprevádzaný agresívnym monetárnym či fiškálnym uvoľnením. Negatívny impulz prichádzajúci z úverového trhu tak nikdy nepominul a domáci dopyt zostávala pod dlhodobým tlakom. Produkčná medzera sa držala na vysokých úrovniach a to isté platilo o reálnych sadzbách.

Ďalšie uvoľňovanie od ECB

V Európe je teraz vývoj rozdielny. Deflátor sa drží nad 1 percentom, zatiaľ čo v Japonsku sa sústavne pohyboval pod nulou. Európska nezamestnanosť sa znižuje (aj keď z vysokých úrovní), v Japonsku sa dlhodobo zvyšovala. V Európe dochádza k obratu vďaka pokročilejšiemu procesu oddlženia súkromného sektora, agresívnej monetárnej politike, slabšiemu menovému kurzu a fiškálnej politike. Tá sa totiž posunula z počiatočného prudkého utiahnutia do neutrálnej polohy.

Krátko povedané: Európa sa teraz nachádza v situácii, keď sa reálne sadzby držia nízko, menová politika je uvoľnená, rast sa drží nad potenciálom, nezamestnanosť klesá a oddlženia súkromného i verejného sektora sa blížia k svojmu koncu. Je možné, že bude potrebné ďalšie uvoľnenie zo strany ECB, ale išlo by skôr o reakciu na vonkajšie faktory než na problematický vývoj v samotnej európskej ekonomike.

Pokrízový vývoj

Ako vyznieva ďalšie porovnanie vývoja v Japonsku v deväťdesiatych rokoch s pokrízovým vývojom v Európe a v USA? Ceny aktív sa v Japonsku vydali na cestu dlhodobého poklesu, zatiaľ čo v USA prebehla počiatočnej prudká korekcia, ktorú však vystriedal následný rast odrážajúci monetárnu stimuláciu.

V Európe bol vývoj pomalší, ale aj tu teraz dochádza k rastu cien aktív. Zrejmý je tiež rozdiel vo vývoji menového kurzu. Japonský jen totiž prudko posilňoval, zatiaľ čo euro najskôr mierne oslabovalo a potom začal jeho kurz klesať prudko. Dolár sa najskôr vydal smerom k slabému oslabeniu, aby potom začal posilňovať.

Ako bolo naznačené, kľúčovú úlohu hrajú rozdiely vo fiškálnej a monetárnej politike. V Japonsku spočiatku neprebiehala ani fiškálna, ani monetárna stimulácia, zatiaľ čo v USA reagovala fiškálna aj monetárna politika veľmi razantne. Neskôr došlo v oblasti fiškálnej politiky k obratu, ale monetárna expanzia tento efekt vyvážila. Zložitejší bol vývoj v eurozóne, kde bola fiškálna politika utiahnutá príliš skoro a monetárne uvoľnenie prišlo až s oneskorením.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:06