StoryEditor

Chybné testy ECB smerujú eurozónu do agónie

02.11.2014, 23:00
Jediným problémom testovania je, že ECB mala testovať scenár deflácie. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by výsledky nedopadli tak lichotivo.

Čudná politika ECB až do júna 2014 zbytočne tlačila menový pár EURUSD k hraniciam okolo 1.4, pričom 200 mesačný priemer je už niekoľko rokov okolo 1.22. Americký FED tak spolu s Bank of Japan vďaka jastrabom s Nemecka či Rakúska, mohol ťažiť z minulý týždeň skončeného QE, pričom Európa sa utápala napriek inflácií okolo 1 percenta v inflačných až hyperinflačných blúzneniach na hranici recesie.

Keď si páni doktori z ECB všimli že pacientovi nehrozí infarkt ( inflácia ) ktorého sa tak báli, ale skôr chudokrvnosť rozhodli sa v júni 2014, že mu oznámia, že pre neho pripravujú liečbu.. Neprešlo ani pár mesiacov a páni doktori sa rozhodli otestovať pacienta opäť na vysoký krvný tlak ( testovanie bánk za scenára inflácie v Eurozóne ). Výsledky záťaže na vysoký krvný tlak dopadli super a iba 23 bánk podľa testovania potrebuje kapitálovú injekciu za predpokladu inflácie (vysokého krvného tlaku) v Eurozóne. Jediným problémom testovania je že ECB mala testovať scenár deflácie ( chudokrvnosti ). S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by výsledky nedopadli tak ,,lichotivo,,. Prečo počas rastu akciových trhov a pozitívnych nálad, kedy by akciové trhy aj pravdivé nelichotivé výsledky zvládli, doktori nenabrali odvahu na pravdepodobný scenár je čudné a potvrdzuje prevládajúcu schizofréniu medzi bankármi z ECB.

Pozitívom posledných mesiacov je aspoň poznanie, že počas svetlejších dní pánom doktorom z Nemeckej (Rakúskej) centrálnej banky je už jasné, že inflácia pravdepodobne tak skoro nebude, čo im každý deň potvrdzuje aj klesajúca cena zlata. Paradoxne, keďže obyvateľstvo Nemecka má vysoké úspory a úveruje slabšiu polovicu EU, tešia sa pani bankári stále na defláciu, ktorá by znamenala, že za svoje pohľadávky dostanú v budúcnosti reálne viac. To, že im pacient pod váhou deflácie ich pôžičiek a úsporných opatrení môže nakoniec odmietnuť platiť ako keby dnes ignorovali. Reálne tak hrozí Európe pri súčasnej liečbe Japonská cesta. Japonsko, v deflačnej agónií prežilo viac ako 20 rokov. Až v posledných 2 rokoch si Japonci začali uvedomovať hrozbu prehlbovania deflačnej špirály v spojitosti s demografickou katastrofou do ktorej sa Japonsko nezadržateľne rúti.

Našťastie Japonsko sa rozhodlo pre liečbu, ktorú v prípade úspechu o niekoľko rokov bude môcť zopakovať aj ECB. Dovtedy musíme dúfať, že pnutie v roku 2016 či 2017 EU ustojí ( najmä britské referendum o vystúpení z EU ) a nasadená bude práve metóda z Japonska či USA. S veľkou pravdepodobnosťou dovtedy sa minú ECB všetky neúčinné alternatívy, takže nič doktorom z ECB ani nezostane.

Mimochodom japonská cesta tento rok pre finančné trhy priniesla príležitosti, ktoré naposledy im ponúkol Draghi počas leta 2012 svojim vyhlásením o nezvratnosti Eura. Väčšina ,,odborníkov,, v japonskej ceste videla hrozbu, no tí šikovnejší príležitosť roka čo potvrdili aj posledné týždne!

01 - Modified: 2006-12-07 21:03:29 - Feat.: 0 - Title: Výrazný rast bude pokračovať
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:16