StoryEditor

Ťažké časy pre Čínu a menové zvraty. Čo čaká svet v roku 2016?

12.12.2015, 23:00

Rok 2016 je predo dvermi a tak sa začínajú objavovať predpovede možného vývoja na finančných trhoch. Aj keď predpovedať ekonomický vývoj a predovšetkým trhové reakcie je niekedy ako hádzanie mincou, aj tak sa dá s niektorými udalosťami počítať a pripraviť sa na niektoré z možných investičných príležitostí.

Ďalšie smerovanie menových politík ECB a Fedu bude určite jednou z top tém budúceho roka. Vývoj ďalšieho smerovania úrokových sadzieb v USA môže predznamenať už budúco týždňové rozhodnutie o očakávanom zvýšení úrokových sadzieb v USA. Každopádne sa dá predpokladať, že menové politiky týchto dvoch popredných centrálnych bánk sa budú ďalej rozchádzať, čo by mohlo znamenať ďalší pokles najobchodovanejšieho menového páru EUR/USD. Tento vývoj sa dá očakávať s vysokou pravdepodobnosťou, otázkou ostáva s akou intenzitou sa budú diať jednotlivé kroky. Parita pri týchto dvoch menách by však v roku 2016 mala byť dosiahnutá.

Čína sa už v tomto roku stala dôležitým hráčom na svetových finančných trhoch a jej pozícia sa v budúcom roku ešte umocní. Po prijatí yuanu ako piatej svetovej rezervnej meny, bude vývoj v Číne ešte viac sledovaný a celkovo vplyv Číny bude silnejší. Rast čínskej ekonomiky bude však čoraz náročnejší. V tomto roku sa to naplno prejavilo rapídnym poklesom cien čínskych akcií. Ak sa ekonomike nebude dariť tak, ako si to čelní predstavitelia predstavujú, budú prichádzať s ďalšími opatreniami, aby naštartovali rast za každú cenu. Pokles hodnoty čínskej meny je tak v roku 2016 veľmi pravdepodobný.

Pre mňa osobne bude najzaujímavejšie sledovať, ako sa vysporiadajú ceny svetových akcií s postupným uťahovaním menovej politiky v USA. Na stole sú dve možnosti. Buď sa ich cena stabilizuje a nebude významne reagovať na postupné znižovanie prúdenia peňazí do ekonomiky, alebo príde k výraznejším výpredajom, ktoré by ešte mohli byť umocnené vzniknutou panikou na trhoch. Rád by som sa mýlil, ale viac sa prikláňam k druhej možnosti. Ak už investovať do akcií v roku 2016, najlepšie bude asi zvoliť akcie európskych spoločností. Uvoľnená menová politika v Európe stále je a bude pokračovať aj v budúcom roku. Očakávané slabšie euro ešte viac zlacní vývoz, čo ziskom európskych firiem môže pomôcť.

Na komoditných trhoch asi takisto na lepšie časy tak skoro svitať nebude. Firmy si budú musieť postupne zvyknúť na nižšie ceny komodít, čo samozrejme väčšine z nich vyhovuje. Globálnym producentom však nie a tak bude zaujímavé sledovať, ako sa s touto situáciou vyrovnajú. Tento scenár by mohol znamenať problémy pre komoditné meny, ako sú austrálsky, novozélandský alebo kanadský dolár. Znižovanie ich hodnoty by mohli ešte viac umocniť prípadné kroky centrálnych bánk, ktoré v snahe pomôcť ekonomike, budú musieť pristúpiť k razantným opatreniam.

Ak už bude vývoj na menových, akciových či komoditných trhoch akýkoľvek, rok 2016 bude plný investičných príležitostí.


 

01 - Modified: 2007-12-05 18:14:00 - Feat.: 0 - Title: MF odmieta tvrdenia, že štátny rozpočet nie je zameraný na výsledky
01 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 02 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 03 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:24