StoryEditor

Talianske voľby poslali euro k vode (komentár)

26.02.2013, 07:21
Oči investorov sa totiž upierali na prvé možné výsledky talianskych volieb.

V pondelkovom, na fundamenty chudobnom dni, dominoval jeden jediný, a to parlamentné voľby v Taliansku. Oči investorov sa totiž upierali na prvé možné výsledky s očakávaním, aká silná bude pozícia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Najviac hlasov by mala získať Demokratická strana na čele s Bersanim, považovaným za proeurópskeho kandidáta, ktorý by mal pokračovať v reformách.

Keď sa však začali objavovať správy, že Berlusconiho strana by mohla vyhrať v kľúčových regiónoch, začala sa šíriť neistota ohľadom zostavenia parlamentu. Hrozí teda ďalšie kolo volieb a táto neistota otriasla aj trhmi. Akcie, euro aj talianske dlhopisy vymazali skoršie zisky. Euro oslabilo voči doláru na šesťtýždňové minimum. Kurzy európskych akcií zaznamenali len mierne zmeny: DAX +1.5 %, CAC +0.4, FTSE 100 +0.3 %, Stoxx Europe 600 -0.1% Výnimkou boli ale nemecké akcie, keď sa nemecký index DAX vyšplhali na trojtýždňové maximum aj vďaka správam o možnom spojení Deutsche Boerse AG a CME Group.

Obavy z neistoty v Európe spôsobili predajnú náladu aj na druhej strane Atlantiku a americké benchmarky uzavreli v červenom: S&P 500 -1.83 %, DJIA -1.55%, Nasdaq -1.97%

Správy z Talianska mali na kráľovský menový pár negatívne účinky. Najprv sa euro vyšplhalo na hodnotu 1.3319 a od 14. hodiny spadlo o 1.83 % a atakovalo hodnotu 1.3062. Zlé správy boli aj pre Veľkú Britániu, ktoré spôsobili, že libra klesla na najnižšiu úroveň od júla 2010 proti doláru potom, ako agentúra Moody´s Investor Service znížila AAA rating Spojeného kráľovstva na Aa1, čím klesol dopyt po libre. Oproti euru oslabila na najnižšiu úroveň za posledných 16 mesiacov. Agentúra odôvodnila zníženie ratingu predpokladaným oslabením rastu a zmeny v pláne vlády znížiť deficit rozpočtu.

Japonská mena jen taktiež oslabila, a to na najnižšiu úroveň od mája 2010 proti doláru kvôli špekulácii, že premiér Shinze Abe by mohol vyberať za guvernéra Bank of Japan zástancu agresívneho monetárneho uvoľňovania.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:52