StoryEditor

Švejk raz Vodičkovi povedal

27.06.2003, 00:00

Hlavnou príčinou, prečo nie sú schválené zákony o spotrebných daniach, je neistá väčšina vládnej koalície v parlamentnom pléne. Ohrozených je asi 700 miliónov do štátneho rozpočtu, účinnosť zákona sa môže oneskoriť. Zopár poslancov muselo byť v Štrasburgu, aby im neušiel zásadný bod -- rezolúcia Rady Európy o jednom maďarskom zákone. I to vypovedá o tom, čo je dôležité...
Naše noviny sa približne pred rokom vyjadrovali k maďarskému krajanskému zákonu jednoznačne. Označili ho za právnu agresiu a vláde vyčítali oneskorenie, pasivitu a potom prudkú reakciu. Už vtedy sme si kládli otázku, ako by mohli vyzerať protiopatrenia voči mimovládnemu Združeniu za spoločné ciele alebo jednotlivým občanom. Mali sa zatvárať kancelárie združenia, obmedzovať občianske a ľudské práva občanov?
Zmeny v maďarskom krajanskom zákone schválené v pondelok sú dosť dôležité. Po novele by agendu nevykonávala pochybná inštitúcia s pekným názvom, ale veľvyslanectvo alebo konzulát Maďarskej republiky. Vypadli i výhody pre držiteľa pseudopasu -- zdravotná starostlivosť a preferencie pri zamestnávaní. A finančná podpora vzdelávaniu a kultúre? Brániť tomu možno ťažko. To by malo robiť aj Slovensko, a najmä smerom do krajín, kde žije slovenská menšina v materiálnej a kultúrnej núdzi -- v Srbsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Maďarsku. Tak ako včerajších vládnych 500-tis. Sk pre lýceum v rumunskom Nadlaku.
Európska výzva pre Slovensko a Maďarsko je cesta Elyzejských dohôd. Ak budeme odvíjať prítomnosť a budúcnosť od minulosti, v žiadnom prípade nemôžeme žiť ako dobrí susedia a priatelia. Každá strana má svoju pravdu doloženú skutočnými, vymyslenými alebo prispôsobenými dejinnými faktami. Ešte nebezpečnejšie je otvárať nové body napätia. To pred dvoma rokmi krajanským zákonom urobilo Maďarsko. Novelou však ukazuje dobrú vôľu a nasadzuje tón, bolo by dobré aspoň počúvať.
Švejk raz sapérovi Vodičkovi povedal, že niektorý Maďar možno nemôže za to, že je Maďar. Vodička mu oponoval, že to je hlúposť, lebo za to môže každý z nich. Vodička sa priklonil ku kolektívnej vine, aj keď tento výraz by nikdy nepochopil bez ohľadu na historickú epochu, v ktorej bol. Švejkov názor bol tiež čudný, ale mal by nám byť bližší. Nie každý Maďar hovorí o Slovensku ako o Hornej zemi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:26