StoryEditor

Akcie to dotiahli do víťazného konca (komentár)

11.05.2013, 00:00
Federálna vláda v USA dosiahla najväčší prebytok rozpočtu za posledných 5 rokov.

V štvrtok akcie čelili prvým výpredajom, keď sa na trh dostala správa, že by Fed mohol trochu utiahnuť svoje kvantitatívne uvoľňovanie. Celkovo však na trhoch pretrváva optimizmu na základe pozitívnejších fundamentov, dobrých kvartálnych výsledkov a expanzívnej monetárnej politiky. Poklesy sú teda skupované a v piatok tomu nebolo inak. Zo začiatku to síce vyzeralo na ďalší deň v červenom, no neskôr zverejnila federálna vláda v USA najväčší prebytok rozpočtu (v apríli) za posledných 5 rokov, najmä vďaka nárastu príjmu z daní. Americké benchmarky tak vymazali prvotné straty a pripísali si nasledovné percentá: S&P 500 +0.43; DJIA +0.24; NASDAQ +0.8%.

Európske akcie zažili rally tretí už týždeň a uzavreli na najvyššej úrovni za posledných 5 rokov. Pozitívny sentiment vniesli na trh lepšie ako očakávané kvartálne výsledky firiem, expanzívna monetárna politika a nárast nemeckého exportu o pol percenta. Nemecko v poslednej dobe reportovalo dobré výsledky, či už továrenské objednávky alebo priemyselná produkcia, čo by mohli byť prvé známky oživenia ťažiskovej ekonomiky eurozóny. Parkety v Európe uzavreli nasledovne: DAX +0.2%; FTSE 100 +0.4%; CAC +0.5%.

Z fundamentov boli zverejňované najmä obchodné bilancie niektorých krajín. Zaujímavý ešte bol pokles výroby v Taliansku v marci o 0.8%, pričom sa čakal pokles 0.2%. Nezamestnanosť v Kanade zostala na úrovni 7.2%, no počet zamestnancov sa v apríli zvýšil menej ako sa predpokladalo.

Z trhu menových párov bolo dnes zaujímavé prekonanie hranice 101 na menovom páre USDJPY, čo sa stalo po prvýkrát od apríla 2009. Vládny report totiž ukázal, že japonskí investori za účelom vyššieho zisku zvýšili pozície v zahraničných dlhopisoch a špekulujú na základe zlepšujúcich sa vyhliadok pre ekonomiku USA. Dolár pokračoval v posilňovaní a kráľovský menový pár padol po prvýkrát v mesiaci máj pod hranicu 1.3.

Silnejúci dolár potlačil ceny komodít denominované v dolároch nižšie, index S&P GSCI Index zahŕňajúci 24 hlavných komodít klesol o 2.2%, ropa WTI klesla na týždňové minimum, cena zlata poklesla na 1444.6 USD za uncu.

 Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:40