StoryEditor

Akcie padali. Môže za to Čína a USA (komentár)

24.05.2013, 08:27
Nie príliš optimistické správy z Číny spôsobili poklesy na trhoch. Bezpečím sa stal japonský jen.

Štvrtkové obchodovanie sa nieslo v znamení pokračujúcej reakcie na udalosti predošlého dňa. Vyhlásenie guvernéra FEDu a neskôr aj zápis zo zasadnutia FOMC o možnom spomalení kvantitatívneho uvoľňovania poslalo akciové trhy a americký dolár okamžite nadol. Dnes výpredaje pokračovali, pričom európske akcie sa prepadli najnižšie za posledných desať mesiacov. Okrem vyhlásenia amerických bankárov má na prepade európskych akcií zásluhu takisto spomalenie výroby v Číne, ktorej indikátor PMI sa dostal na úroveň 49.6 pri očakávaných 50.5. Prepady v Európe zaznamenali automobilové spoločnosti ako napríklad PSA Peugeot Citroen a takisto ťažobné spoločnosti. Európsky index Stoxx Europe 600 stratil 2.1 % pri uzatvorení európskych parketov. Ostatné hlavné akciové indexy v Európe uzatvárajú nasledovne: DAX -2.1 %; CAC -2.07 %; FTSE 100 -2.1 %.

Podobný vývoj vo štvrtok zaznamenali aj americké akcie, ktoré takisto reagovali na nie príliš optimistické správy z Číny. Za zmienku stoja veľké prepady na americkom akciovom trhu, zaznamenané spoločnosťami ako Sempra Energy alebo Ralph Lauren Corp., ktoré zhodne stratili 2.2 % pri otvorení burzových parketov v USA. Náplasťou na problémové chvíle boli dnes v USA aspoň makroekonomické údaje o počte nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktoré skončili lepšie ako sa predpokladalo a takisto počet predajov nových domov, kde údaj takisto prekonal trhové očakávania. Aj vďaka týmto mierne pozitívnejším správam zatvorili hlavné americké indexy v mierne pozitívnejšej nálade oproti tým európskym: SPX -0.30 %, DJIA -0.07 %, NAS -0.11 %.

Na forexovom trhu dnes zaujal najmä pohyb japonského jenu, ktorý po dlhom čase výrazne posilňoval. Voči americkému doláru vyskočil najviac za posledné tri mesiace. Menový pár USD/JPY tak poklesol v čase uzatvárania búrz v USA o 1.5 %. Dôvodom na takéto masívne nakupovanie jenu je kolaps japonského akciového indexu Nikkei 225, ktorý sa prepadol o 7 %. Investori sa tak prepli do risk-off módu a za bezpečný prístav zvolili namiesto akcií japonskú menu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:03