StoryEditor

Pád akcií sa zastabilizoval (komentár)

29.08.2013, 08:39
Zaujímavý obrat nastal na akciových trhoch, kde sa konečne zastabilizoval prudký pokles.

Aj v stredu ovplyvňovala dianie na svetových finančných trhoch najmä situácia okolo Sýrie, v ktorej už vyše dvoch rokov zúri občianska vojna. Tá stála tamojšiu ekonomiku už 50 % HDP. Dôležitejšie však je, že aj naďalej trhy zostávajú v napätí pred možnosťou vojenskej intervencie Spojených štátov v tejto krajine.

Značné napätie vytlačilo cenu americkej ľahkej ropy WTI tesne po začiatku londýnskej seansy až na úroveň 112 USD/barel, čo je maximálna cena od mája roku 2011. Konflikt by sa totiž mohol rozšíriť aj do susedných krajín, ktoré patria k top producentom ropy na svete a mohla by tak byť negatívne ovplyvnená ťažba a distribúcia ropy. Rovnako rástlo aj zlato. To sa dostalo nakrátko na štvormesačné maximá, keď prekonalo úroveň 1433 USD/oz.

Zaujímavý obrat nastal na akciových trhoch, kde sa konečne zastabilizoval prudký dvojdenný pokles a vďaka logickému rastu cien ropných a energetických spoločností rástli aj akciové indexy. Napríklad akcie spoločnosti Exxon Mobile posilnili o 2.35 %, pričom celý energetický sektor indexu S&P 500 vzrástol takmer o 2 %. Trio benchmarkov amerického trhu tak končí obchodný deň v ziskoch: Dow +0.33 %, S&P +0.43 %, Nasdaq +0.41 %. Akciám čiastočne pomohol aj horší než očakávaný údaj o nerealizovaných predajoch domov, nakoľko horšie dáta z americkej ekonomiky podporujú akcie. Oproti minulému údaju pokleslo finálne číslo o 1.3 %.

Okrem rastu zlata a striebra sa v časoch napätia darí aj doláru, ktorý dokázal posilniť oproti 11 zo 16 hlavných svetových párov: EURUSD -0.43 %, AUDUSD -0.51 %, USDJPY +0.72 %. Negatívne na celkový globálny vývoj reagovali štátne dlhopisy USA, keď výnos tých 10-ročných vzrástol o 8 bázických bodov opätovne k 2.80 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:49