StoryEditor

Správy z Číny zahýbali trhmi

22.10.2014, 00:00

Podľa viacerých analýz preberie už tento rok najľudnatejšia krajina sveta status aj najväčšej ekonomiky sveta. Čína je už dlhšiu dobu suverénne najväčším spotrebiteľom niekoľkých priemyselných komodít, a práve preto jej hospodárske výsledky sú pod drobnohľadom investorov a analytikov z celého sveta.

Na stav jej ekonomiky reagujú tak konkurenti (najmä Japonsko) ako i krajiny, ktoré sú od Číny v značnej miere závislé (Austrália, či Nový Zéland). Práve tieto tri spomínané krajiny včera reagovali na pozitívne výsledky HDP a Industrial Production z Číny.

Hrubý domáci produkt vzrástol v treťom kvartáli v porovnaní s tretím kvartálom roku 2013 o 7.3%, pričom sa očakával rast na úrovni 7.2%. Je to najhorší výsledok od jari 2009, no keďže HDP vzrástlo výraznejšie, ako sa očakávalo, trhy zobrali túto správu pozitívne.

Čínska ekonomika už nedosahuje taký významný rast, ako tomu bolo pred finančnou krízou, no jej rast v porovnaní s ostatnými svetovými ekonomikami sa ešte stále považuje za mohutný.

Čínski vrchní predstavitelia sa už dávno nechali počuť, že si treba zvyknúť na mierne nižšie tempo rastu hospodárstva, niekde v okolí 7%. Vývoj rastu HDP od roku 2006 je zachytený na nižšie uvedenom grafe, treba však podotknúť, že daná hodnota vyjadruje percentuálnu zmenu medzi daným kvartálom a tým istým kvartálom predchádzajúceho roku.

Na grafe sú zaznamenané aj údaje Industrial Production, ktoré boli včera ráno zverejnené súčasne s výsledkami HDP a taktiež príjemne prekvapili. Očakával sa rast z minulomesačnej úrovne 6.9% y/y na 7.5% y/y, no priemyselná produkcia narástla oproti minulému roku až o osem percent.

Keďže Čína zatiaľ nedisponuje úplne liberálnym finančným trhom, na udalosti z krajiny reagujú najmä japonské a austrálske aktíva. Po zverejnení pozitívnych čínskych výsledkov začal klesať japonský najpoužívanejší index Nikkei225 o viac ako 300 bodov, čo predstavuje približne dvojpercentnú stratu.

Japonský index je posledné dva dni mimoriadne volatilný, v pondelok si pripísal 4%-ný zisk po tom, čo vládny investičný fond (Government Pension Investment Fund) sa rozhodol investovať viac prostriedkov do domácich akcií. Malo by sa jednať o rast podielu zo 17% na 25%, čo pri 1.2 biliónovom spravovanom objeme predstavuje značné množstvo – informovala agentúra Bloomberg.

                                                                                                                                                  Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Na devízovom trhu výrazne reagoval austrálsky dolár, ktorý v poslednom období sústavne oslaboval voči americkému doláru - za posledné tri mesiace stratil až šesť percent zo svojej hodnoty. Čína je najväčší obchodný partner Austrálie, do tejto krajiny prúdi približne tretina austrálskeho exportu, preto stav a vývoj čínskeho hospodárstva výrazne ovplyvňuje stav a vývoj hospodárstva Austrálie.

Pokles austrálskeho dolára zastavil začiatkom mesiaca silný support na úrovni 0.8670 AUDUSD, odvtedy AUD mierne posilňuje a spolu s včerajším ziskom sa v utorok o 16:00 kurz ustálil na hladine 0.8810 AUDUSD. Takmer rovnaký vplyv mali výsledky z Číny aj na novozélandsky dolár a juhokórejský won.

Dnes bude zverejnených mnoho fundamentov, ktoré môžu pohnať AUD do zelených čísiel. Skoro ráno o 2:30 bude publikovaná miera inflácie v Austrálii (Consumer Prices Index; oč. +0.4% q/q) a večer o 23:00 bude vystupovať guvernér Reserve Bank of Australia (RBA) Glenn Stevens. Dôležité informácie prídu aj z Británie, kde budú o 10:30 uverejnené Minutes z posledného zasadania Bank of England.

V prípade, že sa ukáže, že za zdvihnutie úrokových sadzieb hlasovali viac ako dvaja členovia rady, mohol by to byť pozitívny signál pre libru. Večer o 21:00 ešte pred novinárov predstúpi člen M.Weale, ktorý je práve jeden z dvoch členov, ktorý považuje súčasné ekonomické podmienky v Británii dostatočné na zvyšovanie sadzieb.

01 - Modified: 2006-11-27 11:59:33 - Feat.: 0 - Title: Ani kompromis sa nepáči
01 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 02 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 03 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 04 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike 05 - Modified: 2024-03-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Rekordný bitcoin ukazuje, kam sa rúti svet. No je tu aj varovný signál – zavládla extrémna chamtivosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:29