StoryEditor

Novodobí otrokári ohrozujú Európu (komentár dňa)

10.03.2013, 23:10
Juh Európy sa pod tlakom sociálnej situácie čoskoro vzbúri a celá integrácia vyjde navnivoč.

Talianske voľby predminulý týždeň ukázali zástancom asketizmu a rozpočtovej zodpovednosti aj cez mŕtvoly, ako môže dopadnúť ich projekt novodobého otrokárstva, ak nepopustia opraty krajinám PIGS.

Medicína, ktorú naordinovali pravnuci hyperinflácie z 20.rokov 20.storočia v Európe, dnes iba začína ukazovať svoje plody. Tikajúca bomba 50-percentnej nezamestnanosti medzi mladými v krajinách PIGS robí z aktuálne nasadenej liečby tikajúcu bombu sociálnych nepokojov, ktorej výsledkom nemusí byť nabudúce klaun ako predseda najsilnejšej strany vo voľbách, ako tomu bolo v nedávnych voľbách v Taliansku.

Nasledujúca mapa znázorňuje veľkosť nezamestnanosti medzi mladými v jednotlivých regiónoch EÚ. Tmavohnedá farba regiónov Španielska, juhu Talianska, ako aj celého Grécka. Extrémne negatívne to však vyzerá aj s nezamestnanosťou na Slovensku, ale aj v dookola opakujúcich sa vzoroch pobaltských krajín.

Je iba otázkou času, kedy si obyvateľstvo juhu uvedomí, že sever zo svojich pozícií šetrenia a deflačných tlakov, ktoré prehlbujú problémy týchto málo rozvinutých častí bez rebélie neustúpi. Pritom investície do infraštruktúry by dnes ale aj v budúcnosti pravdepodobne výrazne pomohli. Tmavohnedá farba sa totiž až príliš okato koncentruje na perifériách EÚ. Nedostupnosť pracovnej sily diaľničnou sieťou, čoho svedkom sme boli v rokoch 2002 až 2007 aj na Slovensku, keď väčšina investícií končila tam, kde končil posledný kilometer diaľnic, je jedným z hladných problémov týchto regiónov.

Že európska ( nemecká ) cesta neprospieva zamestnanosti v EÚ, potvrdzuje aj nasledujúci graf, ktorý ukazuje, že cesta, ktorou sa vybrali v USA, prospieva aj mladým, a nezamestnanosť tam klesá aj medzi mladými.

Nemecké elity si musia uvedomiť, že smer, ktorým dnes vedú EÚ, je dlhodobo neudržateľný a novodobí otroci z juhu sa pod tlakom sociálnej situácie, do ktorej sú tlačení severom, skôr či neskôr vzbúria a celé integračné úsilie Európy vyjde navnivoč.

Na záver by som upozornil na fakt, že súčasný rast akciových titulov po celom svete na nové maximá, ktoré atakujeme dnes takmer každý deň, nie je žiadna fikcia, ale výsledok výrazných zmien v efektívnosti korporácií a ich ziskovosti potvrdzuje aj nasledujúci graf.

Manažérske schopnosti riaditeľov korporácií potvrdzuje aj nasledujúci graf znázorňujúci podiel podnikových ziskov k GDP v USA v posledných rokoch, ktoré lámu po dlhých desaťročiach opäť rekordy, aj keď je to najmä na úkor platov ich zamestnancov.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:42