StoryEditor

Trhy na hojdačke - za všetkým hľadaj ropu? (komentár dňa)

13.05.2015, 00:00

Prepad v cenách dlhopisov pokračuje, a ide ruka v ruke so slabosťou akciových trhov a oslabovaním dolára. Už pred týždňom som tvrdil, že ide o určitú záhadu - taký ten jav, ktorý býva vysvetľovaný tradičnými pomôckami typu vyberanie ziskov, prekúpenosti - prepredanosti a pod. Pán Yardeni na svojom blogu k tomu ale predsa len pridáva určitú dávku fundamentu - podľa neho je za súčasným vývojom rast cien ropy. On teda hovorí len o trhu dlhopisov - ten bol podľa neho prekúpený v obavách z deflácie (danej aj predchádzajúcim prudkým poklesom cien ropy). Teraz podľa tejto teórie rast cien ropy tieto obavy eliminuje. Pekné na tomto vysvetlení je to, že by ako tradičný negatívny ponukový šok pomáhalo rozlúsknuť aj správanie sa akcií a silnejúca ropa tiež samozrejme sedí na slabší dolár.

V prvom z nasledujúcich dvoch grafov vidíme posledný pohyb na dlhopisových trhoch v USA a v Nemecku. Pohyby sú to citeľné, ale pre lepšiu perspektívu som do druhého grafu dal dlhodobejší vývoj v deflačnej "bašte" svetovej ekonomiky - teda v Japonsku. Z neho je zrejmé, že podobné "výstrelky" sa môžu diať relatívne často a nič to nemení na dlhodobejšom trende minimalizácie výnosov vládnych dlhopisov. Mimochodom výnosy teraz rastú aj na špecifickom japonskom trhu, čo by nahrávalo onej ropnej teórii:

Hovoríme teda o pohyboch znateľných, ale stále relatívne štandardných. A kam nás súčasný pohyb na trhoch dostal? Danske Bank používa ako meradlo prekúpenosti/prepredanosti v nasledujúcom grafe prezentované Z-skóre. Mohutnosť súčasného obratu na dlhopisových trhoch podčiarkuje to, ako rýchlo sa celý trh dostal z veľmi veľké prekúpenosti do značne prepredaného teritória:

Situáciu na akciových trhoch podobným spôsobom opisuje posledný obrázok. Tu nám ústretovosť DB ukazuje, že aj akcie boli silne prekúpené, aj tu korekcia vykonala svoje, ale do prepredané oblasti sme sa tu nedostali. Inak povedané, ak podobným indikátorom veríme, na akciách zatiaľ nevznikla ani zďaleka taká príležitosť, ako na dlhopisoch.

Mojou šálkou čaju podobné indikátory nie sú, ale je na nich opäť vidieť, že na trhoch skutočne dochádza k výrazným krátkodobým posunom. Pointa mojej dnešnej úvahy je potom hlavne v tom, že ak je relevantná táto ropná teória, technické prekúpenosti a prepredanosti by nemali mať zase taký vplyv. Ak sú naopak rozhodujúce práve technické faktory (a na rôznych trhoch došlo k ich v podstate náhodnému súbehu), sú vyššie uvedené grafy krátkodobo zaujímavé.

Táto dilema sa týka i plánovaných nových dát z globálnej ekonomiky. V strede tohto týždňa sa dozvieme, ako vyzerajú posledné čísla týkajúce sa priemyselnej produkcie v eurozóne a vývoj HDP v prvom štvrťroku. Na piatok potom je okrem iného naplánovaná aprílová priemyselná výroba v USA. Čísla iste zaujímavé, ale opäť - ak je relevantná spomínaná ropná teória, trhmi by mohli skôr zahýbať nové odhady dopytu po rope pre tento rok (od EIA, IEA, OPEC), ako nové tvrdé dáta. Commerzbank sa v tejto súvislosti domnieva, že tieto odhady dopytu budú pre trh tak trochu studenou sprchou. Potom by súčasná epizóda skončila tak rýchlo, ako začala. Ale aj toto čisto fundamentálne vysvetlenie má jednu muchu - prečo ropa doposiaľ ignorovala "masívny previs ponuky na trhu"? A sme zase pri tom...

Komentár bol zverejnený na webe Patria.cz

01 - Modified: 2007-05-31 09:09:00 - Feat.: 0 - Title: EK varovala nových členov kvôli čerpaniu podporných fondov
01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 03 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 04 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:27