StoryEditor

Keď to na trhoch nedáva zmysel (komentár dňa)

18.02.2016, 08:23

Obchodovanie na trhoch je v posledných dňoch až týždňoch také nijaké. Trhy sú zmätené a nervózne. Veľa pohybov nedáva zmysel a je čoraz ťažšie využívať k obchodovaniu fundamentálnu analýzu. V takýchto obdobiach je niekedy naozaj lepšie dať si chvíľu pauzu a počkať, kým pohyby začnú dávať aspoň malý zmysel.

Správam z finančného sveta dominuje už dlhšiu dobu ropa. V posledných dňoch sa čoraz častejšie spomína dohoda krajín OPEC o znížení ponuky ropy s cieľom zvýšiť jej cenu. Predvčerom prebehla médiami správa o dohode Saudskej Arábie s Ruskom o znížení dodávok ropy, ktorú podľa správ podpísala aj Venezuela a Katar. Je jasné, že po takejto bombe by mala cena ropy reagovať rapídnym rastom, čo sa však neudialo. Ďalšie správy o dohodách niektorých krajín OPECu prišli aj včera. K vyššie spomínaným krajinám sa pridávajú aj Kuvajt a Irán. Hlavní predstavitelia týchto krajín čoraz viac zdôrazňujú nutnosť spoločného postupu pri riešení problémov, ktoré začínajú byť veľmi vážne.

Zdá sa, že krajiny vyvážajúce ropu zistili, že bez vyšších cien ropy na svetových trhoch to nepôjde. Obmedzením produkcie by cena mohla stúpnuť. Nikto však nechce urobiť prvý krok, aby náhodou nestratil svoj trhový podiel. Jedno je však isté. Ropu netreba v týchto dňoch obchodovať podľa správ. Pohyby cien aj tak nedávajú logický zmysel a preto musí nastúpiť stará dobrá technická analýza.

Podobne zaujímavý vývoj je možné badať aj na akciových trhoch. Včera som zachytil nezávisle od seba niekoľko správ, ako sa svet dostáva späť do recesie. Správy, ktoré znamenajú pomaly koniec sveta, po ktorých nasleduje rast akcií o viac ako 2 percentá. Asi na tom ešte nie sme tak zle. Na akciovom indexe S&P 500 sa tak vytvorila pekná formácia dvojitého dna, ktoré bude v ďalších dňoch a možno aj týždňoch dôležitým supportom a obranou pred ďalším poklesom nadol.

Aspoň nás môže tešiť, že na forexovom trhu sa skončil výpredaj amerického dolára z minulého týždňa. Po tom, čo sa v páre s jenom pozrel až k hranici 110 USD/JPY sa aktuálne obchoduje pri korekčnom pohybe okolo 114 USD/JPY. Včerajšie FOMC nespôsobilo žiadne výraznejšie pohyby na americkom dolári a korekčný pohyb by teda mohol pokračovať. Hlavné vyjadrenia sa týkali inflácie a jej očakávaného vývoja, ktorý sa stáva čoraz ťažšie predpovedateľným. Časovanie ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb tak bude závisieť od ekonomických dát.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:26