StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Cesta do otroctva

18.02.2016, 22:59

Ľudia si akosi zvykli, že je normálne odovzdať štátu 60 percent svojho príjmu. Možno preto, že si neuvedomujú súhrnný objem všetkých daní a odvodov, ktoré platia. A možno preto, že sa ľudstvo nikdy nemalo tak dobre ako teraz, a tak sú ochotní obetovať tak veľkú časť svojich peňazí na zachovanie status quo. Avšak ani to nie je dosť. Na rad prichádza veľké zdaňovanie ich peňazí.

Až doteraz to bola inflácia, ktorá slúžila ako spôsob dodatočného zdaňovania peňažného majetku. Bola to akási daň na ľudí, ktorí sporili, a finančná podpora pre ľudí, ktorí spotrebovávali. To so súčasnou deflačnou krízou skončilo. No o to viac to v súčasnosti treba, keďže politikou centrálnych bánk je podpora spotreby. A tak bolo treba nájsť iný spôsob boja proti sporiteľom.

A centrálne banky ho našli v podobe nulových úrokových sadzieb, ktoré sa začínajú pomaly transformovať do sadzieb negatívnych. Aby však mali skutočný efekt, bude postupne treba, aby sa zrušila hotovosť, tak ako sme písali minulý týždeň. Neprešlo však ani pár dni a objavili sa ďalšie znepokojujúce správy o tom, že sa to môže stať oveľa skôr ako sme sa nazdávali.

Už v pondelok Mario Draghi naznačil, že ECB vážne zvažuje zrušenie 500-eurovej bankovky. Dôvodom je samozrejme to, že vysoké denominácie sa používajú na ilegálne aktivity a pranie špinavých peňazí. Avšak sotva každý kto ich používa je terorista, kriminálnik alebo neplatič. Naopak, v prevažnej miere sa využívajú veľmi prakticky – na držbu veľkej hotovosti, ktorú chcú mať ľudia radšej v bezpečí sejfu ako v banke.

A že to nie je len jednorazový krok, tak ako to Draghi prezentuje, nám už o pár dní ukázal návrh Larryho Summersa. Ten chce zakázať Benjamínov – stodolárovky, čo sú najväčšie americké bankovky. Opäť z dôvodu, že možnosti podsvetia sa tým výrazne obmedzia. S takým nepatrným detailom – z obehu sa stratí 80% všetkých dolárov. Hotovosť tým prakticky zanikne.

Hlavným efektom tohto kroku bude, že ľudia stratia slobodu, slobodu sa rozhodovať. Ich peňažný majetok bude v milosti a nemilosti centrálnych bankárov. Nebude možnosť úniku, a keď sa zavedú záporné úroky vo výške -10%, ľudia to budú musieť akceptovať.

Je jedno, že politika, ktorú centrálne banky robia, je jeden veľký experiment. Experiment, ktorý nemusí fungovať. A súčasná neschopnosť krízu poraziť, je podľa mnohých toho dôkazom.

Ktosi povedal, že finančný systém je ako atómový reaktor, ktorému hrozí roztavenie. Centrálne banky vedia, že následky by boli katastrofálne. A tak spravia všetko, čo je v ich mociaby roztaveniu zabránili. Nech to stojí, čo to stojí. A ľudia, ktorí si chcú chrániť svoje peniaze, im stoja v ceste...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:12