StoryEditor

Rusko vysiela denné zmätené správy (komentár)

12.03.2016, 23:08

Dva týždne ubehli ako voda, čo pre nás znamená zhrnúť dianie vo svete kryptomien. Celkovo za tieto dva týždne môžeme povedať, že prichádzali zmiešané správy. Na jednej strane to bolo dianie v Rusku. Na strane druhej jasnejšie dianie v Anglicku a Japonsku.

Ruské orgány nás každý týždeň prekvapujú svojimi zmätenými správami. Najprv prídu správy, že ľudia blízki Putinovi chcú zablokovať kryptomeny. Neskôr sa to pretaví v návrhu zákona Ministerstva financií, kde pre emitentov týchto mien bude čakať väzenie 4 roky a pokuta. Potom prídu vyjadrenia z centrálnej banky, ktoré majú úplne iný nádych.

V minulom článku sme písali o zástupkyni guvernéra centrálnej banky, ktorá vidí v Kryptomenách príležitosť. Teraz prišla správa, že banka zriadila pracovnú skupinu, ktorá sa tomu bude venovať. Cieľom skupiny bude diskutovať s ostatnými bankami o kryptomenách. Rovnako bude cieľom skúmať využitie kryptomien vo finančnom sektore. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie, keďže inštitúcie si protirečia.

Dlhšiu dobu prichádzajú správy aj z Anglicka. Najprv sa zástupca guvernéra pre menovú politiku centrálnej banky, Ben Broadbent, vyjadroval o kryptomenách na London School of Economics. Vylúčil možnosť, že by sa kryptomeny dali používať ako zúčtovacia jednotka. Naopak potenciál vidí v zdieľanej knihe Blockchain. O pár dní na to prišla správa, že centrálna banka poverila dvoch vývojárov z University College v Londýne, aby vytvorili kryptomenu podobnú Bitcoinu. To sa aj stalo. V súčasnosti je už na svete tzv. RScoin. Podľa slov vývojárov je veľmi podobný Bitcoinu. Problémom je, že je centralizovaný a prístup do systému celej meny bude mať len banka pomocou kódu(kľúča). Prostriedky v obehu, tak bude mať pod palcom centrálna banka. Do používania RScoinu sa zapoja rovnako aj komerčné banky ako tretie strany. Tie budú pomáhať centrálnej banke s potvrdzovaním transakcií, ktoré budú umiestnené v tzv. účtovnej knihe(Blockchain). V súčasnosti sa vývojári zamýšľajú ako sa dá táto mena implementovať do reality. Rovnako vyslovili úvahu, že banka by transakcie mohla zverejňovať, čím by sa stala dôveryhodnejšou. Otázne je či to bude celé fungovať, keďže hlavná výhoda Bitcoinu je decentralizácia.

Z krajiny vychádzajúceho slnka prichádzajú správy o kladných pokrokoch. Vláda tam schválila regulačný rámec, ktorý sa týka aj kryptomien. Potom čo zažila pád burzy Mt.Gox v roku 2014, by sa podobná situácia už nemala opakovať. Konkrétne Agentúra pre finančné služby bude mať pod dohľadom burzy, ktoré bude certifikovať. Požiadavkou, v prípade búrz, bude kapitál vo výške minimálne 10 miliónov jenov a audit od audítorskej spoločnosti. Rovnako budú burzy zverejňovať výročnú správu, ako aj informácie o poplatkoch spojených s používaním. Celkovo by zákony mali zabrániť ďalšiemu veľkému pádu podobnému Mt.Gox, keď burza v tej dobe disponovala vkladmi vo výške 8,2 miliardy jenov.

Na koniec nám už ostáva len spomenúť jednu zaujímavosť. Startup Chronicled vyzbieral ďalšie peniaze na svoju „autentifikáciu produktov“. Tento start-up pracuje na tom, aby prostredníctvom Blockchainu mohol autentifikovať rôzne produkty. Napríklad topánky.

Spoločnosť vloží do topánok zariadenie, ktoré sa spojí s aplikáciou v mobile. Pomocou aplikácie sa tieto topánky uložia do Blockchainu. Vytvorí sa určitý register, kde topánky, teda ich kód bude zapísaný. To pomôže napríklad obchodníkom v tom, aby sa ich produkty nefalšovali. Pri iných veciach sa to môže použiť medzi kupujúcim a predávajúcim, ktorí si budú môcť pozrieť históriu produktu kto ho vlastnil, kedy ho predal a podobne. Chronicled plánuje túto aplikáciu, ktorá sa zatiaľ týka iba topánok, uviesť v apríli.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:15