Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Nelámte nad Ruskom palicu (komentár)

20.04.2016, 11:01

Rusko sa často prezentuje, ako jedna z obetí cenovej vojny pri rope. Navyše situáciu ešte viac zhoršuje rekordne lacný rubeľ, ktorý znižuje spotrebiteľský komfort bežných Rusov. No nič nie je čierno-biele. Zvlášť, keď sa na to pozrieme optikou toho, k čomu všetkému môžu tieto zmeny Rusko posunúť.

Áno, je pravda, že krajina má interné problémy. Okrem toho má stále nevysporiadaný vzťah s Ukrajinou a nedávno intervenovala v Sýrii. Podľa mňa preto Rusko ešte nedosiahlo svoje dno a bude sa mať ešte horšie. Tamojší ľudia sú však zvyknutí trpieť. Nepotrebujú taký vysoký štandard, ako napríklad ľudia v arabskom svete, ktorého veľkú časť príjmov tiež tvorí ropa. Znamená to teda, že Rusi pokojne prežijú v úspornom móde i dva, či tri roky.

Na druhej strane je to pre ekonomiku, ako Rusko, obrovský stimul v procese reštrukturalizácie ekonomiky. Predstavme si situáciu, že ropa by bola stále na sto dolároch. Rusko by nemalo dôvod meniť svoj biznis model. I naďalej by fungovalo na princípe ropa, plyn, suroviny. Vo chvíli, keď tento zdroj vypadol, začala sa vlastne konštruktívna deštrukcia, ktorá začína takmer úplným zničením ekonomiky a pokračuje zmenou orientácie na nové domáce podniky, ktoré budú o niekoľko rokov schopné konkurovať na svetových trhoch.

Nie je to otázka roka či dvoch. Je to plán na päť až desať rokov. Ide o prerod na modernú ekonomiku, postavenú na spotrebe a na exporte tovarov s vyššou pridanou hodnotou, nie na ťažení surovín. Čím neskôr s tým Rusko začne, tým dlhšie mu to bude trvať, ale nič iné mu v skutočnosti nezostáva. Aj keď by ropa stála, povedzme, 50 dolárov za barel, i tak skôr ci neskôr dôjde k jej náhrade za iný druh paliva. Či už to budú elektrické autá, alebo nejaký iný druh pohonu.

Pri cene 120 dolárov, by bol ich nástup oveľa rýchlejší, takže elektromobily pri súčasných cenách ropy, nie sú až tak neodkladné, no skôr či neskôr k tomu prípade a pre krajiny vyvážajúce suroviny to bude mať fatálne následky.

Ak by som bol na mieste Vladimíra Putina, ani by som sa nezaoberal produkciou a vývozom potravín. Úplne by som preskočil evolučné kroky, ktorými prešla Európa a začal by som sa rovno venovať najmodernejším technológiám. Ruská veda a výskum v minulosti rozhodne neboli zanedbateľné.

Samozrejme, že nehovorím o celej populácii, ale špičky ruskej ekonomiky majú obrovský vedomostný potenciál a mohli by vytvoriť niečo ako je Silicon Valley ďalších generácii. Ďalšou silnou stránkou Ruska by mohla byť geografická blízkosť k Indii a Číne, čo zvyšuje potenciál sťahovania mozgov. Okrem toho je tu bohatá história s vesmírnym výskumom. Ak by Rusko vedelo, vďaka nízkym nákladom, nahradiť USA v realizácii vesmírnych projektov, malo by pred ostatnými producentmi ropy ďalšiu obrovskú výhodu.

01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:15