Soška "zlatá príšera" na výstave na TaiwaneReuters
StoryEditor

Zlato a striebro rastú. Nie je to dôvod na radosť (komentár)

03.05.2016, 00:00

Minulý týždeň ceny drahých kovov rástli. Začiatok minulého týždňa bol síce pomalý, avšak záver bol priam pretekársky. Zlato začalo rásť až vo štvrtok, kedy sa dostalo z hranice 1240 USD až k 1270 USD. No a posledný deň v týždni si pripísalo ďalších 20 USD. Striebro reagovalo už v utorok, avšak tlak na cenu nebol dostatočný a najprv korigovalo. Rovnako ako zlato sa následne pohlo výraznejšie až vo štvrtok a piatok, kedy sa dostalo z cenovej hladiny 17,10 USD až k 17,8 USD.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1292,4 USD, čo bolo o 60,2 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,82 USD, čo bolo o 87 centov viac ako týždeň predtým. Pomer cien zlata a striebra týmto klesol na úroveň 1 ku 72,5 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň opäť darilo viac. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 233,46 a rovnako výrazne stúpal. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 92,85 a rovnako stúpal.

Minulý týždeň som písal, že cena zlata by nemala vyskočiť nad 1300 USD, pokiaľ sa nestane niečo zásadnejšie. Treba priznať, že cena sa k danej hranici značne priblížila. Môžeme to pripísať vyhláseniu Bank of Japan, či FED-u. BOJ zatiaľ nepristupuje k novým stimulom, čo sklamalo trhy a FED je naďalej opatrný vo zvyšovaní úrokových mier. Ani jedno z vyhlásení by som nepovažoval za zásadné, resp. za niečo, čo by z fundamentálneho hľadiska malo meniť situáciu. Špekulanti si však zjavne myslia niečo iné. V piatok sa rovnako objavila informácia, že Ministerstvo financií USA zvyšuje pozornosť voči Japonsku, Číne, Taiwanu, či Nemecku, pretože tieto krajiny „bojujú“ proti USA slabými kurzami svojich mien (hrajú tzv. menové vojny). No, dobrý deň! Po pár rokoch zistiť, že tu máme menové vojny, je naozaj úsmevná informácia. Dá sa teoretizovať, či sa náhodou USA takto nepripravuje na ďalšie kolo uvoľňovania menovej politiky.

A presne takéto správy, sú zdrojom špekulácií a cenových pohybov. Samozrejme nič zlé a dokonca na trhu veľmi potrebné správanie sa. Na tieto dMatruhy informácií sa však nezameriavame. Naším cieľom je zistiť, čo sa deje na trhu z fundamentálneho hľadiska. Čo sa deje za akoby zavretými dverami medzi obchodníkmi na burze z hľadiska dopytu a ponuky.

A treba konštatovať, že nič, o čom by sme už nepísali minulý týždeň. Ponuka zlata sa na trhu pri rastúcej cene zvyšuje. Dopyt nie je tak robustný, ako bol začiatkom roku. Informuje nás o tom rozdiel cien medzi spotovým trhom a futures. Ten je dnes v prospech trhu s futures. Ceny sa tak šplhajú hore hlavne z dôvodu špekulatívnych obchodov. Aspoň zatiaľ, resp. taká bola situácia minulý týždeň.

Cena zlata je z tohto hľadiska relatívne vysoko. Cena striebra rovnako, avšak v porovnaní so zlatom, je na tom striebro o niečo lepšie. Ako sa zachovajú špekulanti ďalší týždeň? Nevedno. Určite môžu posúvať ceny oboch kovov ešte vyššie. Priestor existuje, avšak nie je veľmi vysoký. Skôr sa preto prikláňam k zníženiu ceny zlata späť niekde k 1250 USD a striebro môže skôr ustáť pozície okolo 17,5 USD. Vývoj cien drahých kovov Zdroj: kitco.com, viagold.sk

Vývoj cien drahých kovov

Vývoj cien drahých kovov

Zdroj: kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:33