InvestorReuters
StoryEditor

Aké príležitosti ponúkajú dnešné komoditné trhy (komentár)

03.06.2016, 10:40

Investovanie do komodít prináša pre dynamických, ale aj konzervatívnych investorov množstvo príležitostí. Hoci sa viaceré komodity vyznačujú vysokou volatilitou, ktorá by na prvý pohľad mohla pôsobiť odstrašujúco, práve tá je zdrojom potenciálnych zárobkov. Treba však tieto príležitosti správne uchopiť.

Medzi najznámejšie komodity patria drahé kovy, najmä zlato a striebro. Práve tieto dva kovy sa v súčasnosti vrátili do zorného uhla mnohých investorov. Dôvodom je rastúca nervozita na kapitálovom trhu, čo ženie opatrných investorov do náručia týchto kovov. Cena zlata i striebra preto tento rok rastie.

Je zrejmé, že kým budú centrálne banky znižovať úrokové sadzby, dopyt po drahých kovoch potrvá. A niet divu, že pri súčasnej cene drahých kovov stúpa aj záujem o akcie ťažobných spoločností. Vhodnou alternatívou sú aj ich dlhopisy.

Je treba poznať faktory, ktoré stoja za pohybmi komodít

Ale komodity, to nie sú len kovy. Medzi obchodované suroviny patria aj poľnohospodárske plodiny. Veľmi zaujímavou je napríklad káva. Tam hrajú dnes úlohu faktory na strane ponuky. Suchá vo Vietname a Brazílii totiž ohrozujú tohtoročnú produkciu kávy. Už dnes vieme, že bude nižšia ako vlani a preto môžeme v nasledujúcich mesiacoch očakávať ďalšie zvýšenie cien tejto komodity. Už od februára kontinuálne rastie.

Ďalšou známou komoditou je ropa. Svoje dno si, zdá sa, už prežila a dá sa očakávať, že jej cena opäť porastie. Aj keď veríme, že v dlhom období bude obchodovanie s ropou atraktívne, mali by sme v tejto chvíli byť opatrní. Ropa má totiž za sebou už viac ako 80 percentné zhodnotenie, a preto je obozretnosť na mieste. Odporúčam počkať si na to, ako sa stabilizuje situácia v najbližších mesiacoch.

Ďalšou veľmi perspektívnou komoditou je lítium. Prečo práve tento kov? Vysvetlenie je jednoduché. Moderná doba zatiaľ nie je „na baterky“, ale čoskoro bude. Onedlho na nich budeme závislí viac, ako si dnes pripúšťame. Teda konkrétne na akumulátoroch, za ktorých kapacitou stojí práve lítium. Tieto články sú označené Li-ion či Li Po - Lithium polymér.

Onedlho budú na batérie nie len mobily, notebooky, tablety, ale i kosačky, vysávače, a samozrejme aj elektromobily. Bude to znamenať dramatický rast dopytu po lítiu. Je rozumné zvážiť to i v oblasti finančných investícií.

Ako vstupovať na trhy

Väčšina drobných investorov do komodít ich nekupuje v materiálnej podobe. Využíva napríklad fondy ETF, ktoré sledujú konkrétnu komoditu alebo ich skupinu, ďalej sú to futures alebo CFD, na ktorých sa zarába predpovedaním smeru budúceho pohybu ceny aktíva. Do lítia sa napríklad dá investovať formou ETF, indexov, či priamo do akcií a dlhopisov ťažobných a spracovateľských spoločností.

Výhodou derivátov sú vyššie výnosy, ale zas hrozia i vyššie straty. Využíva sa totiž finančná páka. Trh s komoditami môže byť veľmi nestabilný a dochádza k nemalým cenovým výkyvom. Komodity sa preto radia medzi rizikovejšie investície. Práve táto nestabilita z nich však robí zaujímavý prostriedok krátkodobého obchodovania, ktorý investorom môže, pri rešpektovaní všetkých rizík, priniesť zaujímavý zisk.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:33