StoryEditor

Čierna labuť môže prísť z Európy (komentár)

01.06.2016, 12:00

Banka Societe Generale nedávno aktualizovala svoj slávny graf „čiernych labutí“. Fenomén známy ako „čierna labuť“ je metaforou na nepravdepodobnú udalosť, pričom túto teóriu detailnejšie rozpracoval Nassim Taleb. Ak sa však takáto nepravdepodobná udalosť stane realitou, na globálnych trhoch môže spôsobiť chaos. Podľa Societe Generale by sa čierna labuť „mohla nachádzať“ najpravdepodobnejšie v Európe. Banka dáva asi 40-percentnú pravdepodobnosť, čo je na schému čiernych labutí veľmi veľké číslo, že návrat politickej nestability v Európe rozpúta turbulencie na finančných trhoch.

Čierna labuť Societe Generale Cross Asset Research/Economics

Zdroj: Societe Generale Cross Asset Research/Economics

Ako Soc Gen vysvetľuje, Rakúsko sa nedávno dostalo až nekomfortne blízko k stavu zvolenia krajne pravicového prezidenta. Čas na vydýchnutie bol však krátky, keďže Európu ďalšia séria dôležitých udalostí a rozhodnutí len čaká. Pravdepodobnosť rizika pre ekonomiku a pre finančné trhy z politickej nestability v Európe je podľa Soc Gen až 40 percent.

Hádam najväčším tŕňom v oku Bruselu, ale aj ostatných členských štátov EÚ je blížiace sa britské referendum o zotrvaní v EÚ, ktoré je na programe 21. júna. Zatiaľ čo očakávania sú v prospech zotrvania, existuje veľké množstvo scenárov podporených externými šokmi, ktoré by tieto očakávania mohli narušiť. Európski lídri prezieravo odložili nepríjemné rozhodnutia na neskôr, no hrozba migračnej krízy či bezpečnostného rizika na starom kontinente stále nebola zažehnaná. Takáto alebo podobná udalosť môže u Britov rozpútať vášeň dostatočne veľkú na to, aby prekonala aj racionálne a ekonomicky výhodné rozhodnutie zotrvať v Únii aj za cenu politiky. Ekonomická spolupráca medzi krajinami je výhodná, podľa niektorých však začína strácať zmysel, ak sa táto spolupráca stáva politickou. Politika vie byť drahá, lenže takýto vývoj je do určitej miery prirodzený a ťažko zastaviteľný. Koniec koncov žijeme v spoločnosti, nie v džungli.

Politické riziko v Európe však nie je spájané len s Veľkou Britániou. Parlamentné voľby v Španielsku z decembra 2015 nepriniesli rozuzlenie a budú sa opakovať už 26. júna, teda len tri dni po britskom referende. Okrem toho Európanov čaká talianske konštitučné referendum, ktoré môže mať časom výrazný vplyv na štruktúru krajiny. Situácia nebude pokojná ani v roku 2017, keď sú na programe voľby v Nemecku, vo Francúzsku a v Holandsku, pričom možno aj v Taliansku.

Zároveň nemožno zabúdať ani na ostatné globálne hrozby. Soc Gen dáva až 30-percentnú šancu tvrdému pristátiu Číny, t. j. výrazné spomaleniu ekonomického rastu a neschopnosti splácať úvery. Šoku z prudkého repriceovania očakávaní zo zvyšovania sadzieb Fedom dáva Soc Gen pravdepodobnosť až 25 percent, pričom prudké spomalenie globálneho ekonomického rastu je podľa banky pravdepodobné na 20 percent.

Dôležitých udalostí je niekoľko, a či už výsledok bude dobrou alebo zlou správou, kľúčové bude, či výsledok bude očakávaný, alebo nie. Práve sklamanie môže priniesť šok neistoty, ktorý sa prenesie na celé finančné trhy. Následná negatívna nálada na trhoch a odklon od rizika budú podľa Soc Gen protivetrom pre ekonomickú produkciu až do okamihu návratu pokojnejšieho stavu.

Pre investora, ktorý sa na trhy pozerá z dlhodobé hľadiska, však ani takéto udalosti nie sú výraznou hrozbou. Geopolitické riziko je spojené s nárastom rizika, a teda aj so zmenou valuácie trhov. Ide však o krátkodobý vplyv a o krátkodobú zmenu, podobné rozbúreniu vody kameňom. Čím idete ďalej (v priestore ale aj čase) od stredu dopadu kameňa (resp. danej udalosti), tým viac vlny ustávajú a situácia sa upokojuje, a vplyv rizikovej prirážky ustáva.

Columbia Management Investment Advisers, LLC

Zdroj: Columbia Management Investment Advisers, LLC

Odchod Británie môže mať z krátkodobého hľadiska výrazný vplyv na finančné trhy; prepad akcií, pokles hodnoty libry či na rast rizikovej prirážky vládnych dlhopisov (giltov). Veľká Británia, podobne ako iné krajiny, však chce, aby jej ekonomika prosperovala, a cieľom bude dosiahnuť čo najlepšie ekonomické podmienky a rast. To isté platí aj o ostatných európskych či iných krajinách. Situácia sa časom upokojí a pomyselná čierna labuť odletí.

01 - Modified: 2016-11-23 13:57:45 - Feat.: - Title: Čierne labute ekonomiky. Ktoré udalosti môžu v najbližšom období spôsobiť chaos či katastrofu? 02 - Modified: 2016-04-07 12:22:59 - Feat.: - Title: Zrušením hotovosti k neslobode (komentár) 03 - Modified: 2014-11-30 11:26:01 - Feat.: - Title: Čierne labute a potravinová katastrofa pre ľudstvo 04 - Modified: 2014-11-09 06:43:38 - Feat.: - Title: Jediná chyba, ktorá môže zmeniť svet 05 - Modified: 2014-09-21 22:00:01 - Feat.: - Title: Z Číny prichádza čierna labuť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:09