StoryEditor

Lesy živicou nevoňajú

10.11.2004, 23:00

Arbiter v kauze hospodárenia Vojenských lesov a majetkov to nemá jednoduché. Je takmer nemožné dopátrať sa dôveryhodných informácií. Lebo doteraz, keď prehovorili iba vyhodení riaditelia odštepných závodov a na druhej strane terajšie vedenie podniku a ministerstvo obrany, do prípadu zlého hospodárenia sa viac svetla nevnieslo. Ide o tvrdenia proti tvrdeniam. A tak o tom, či vlani bol hospodársky výsledok lesov v miernom pluse, ako o tom hovoria postihnutí, alebo v hlbokom mínuse, čo zistil tohtoročný audit, sa asi dozvieme neskôr.
Vo vojenských lesoch sa však vône živice nenadýchame. Svetlo do hospodárenia tohto štátneho podniku má vniesť previerka Najvyššieho kontrolného úradu. Išla tam na podnet z externého prostredia. Nech kontrola skončí akokoľvek, nič neprezradí o úrovni pracovnoprávnych vzťahov. Ani tých obyčajných, ľudských. Lebo radoví pracovníci nechcú hovoriť. Údajne zo strachu. A tak informácie o tom, čo sa v podniku vlastne dialo a deje, sú len sprostredkované. Otázkou je, čo sa stane, ak NKÚ potvrdí, že hospodárenie vojenských lesov bolo vlani v poriadku. Rovnako tak zmluvy a všetko okolo toho. Kto z rezortu a súčasného vedenia firmy vyvodí (pre seba) dôsledky?
Šancu objasniť, ako to vo vojenských lesoch vlastne funguje, dostalo ministerstvo obrany. Niektoré vyjadrenia jeho zástupcu sa však odvolávajú na slová súčasného riaditeľa podniku. A ten svojich predchodcov nemá dôvod chváliť, tobôž brániť. Ak boli prešľapy odvolaných riaditeľov také veľké, nie je v poriadku ani to, že bývalému ministrovi obrany Ivanovi Šimkovi neavizovali problémy spravodajské služby. Prečo až audit v tomto roku odhalil vlaňajšiu 240-miliónovú sekeru? Prečo predchádzajúce previerky nesignalizovali zlý či zhoršujúci sa stav?
Podnik, ako hovorí zástupca ministerstva, vykonáva hospodársku činnosť podľa Občianskeho a Obchodného zákonníka, zákonov o lesoch a poľovníctve, o štátnom podniku atď. Ak predpisy a usmernenia vydané ministerstvom firma nedodržiavala ako by mala a pritom vedenie rezortu bolo donedávna ešte spokojné, je otázkou času, kedy mu ľudia prestanú dôverovať tak ako doteraz. Bola by škoda, ak by si našinec myslel, že je v prieskumoch pred inými inštitúciami len preto, že viaceré činnosti držalo "pod celtou".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:11