StoryEditor

Dlhé neodpovedanie

29.09.2004, 00:00
Z príčin, ktoré neboli do večera známe, včera opäť uzatvorili poštu v bratislavskej Petržalke, na ktorej sa minulý týždeň vyskytol jedovatý plyn. Do budovy vošiel expert v skafandri, informácia nevyšla žiadna.

Z príčin, ktoré neboli do večera známe, včera opäť uzatvorili poštu v bratislavskej Petržalke, na ktorej sa minulý týždeň vyskytol jedovatý plyn. Do budovy vošiel expert v skafandri, informácia nevyšla žiadna. Možno si aj sami experti uvedomujú, že expertízy trvajú akosi dlho. Dnes je to už siedmy deň od udalosti, ktorá si vyžiadala ošetrenie pol stovky ľudí. Ale v prípade útoku plynom môže mať obrovskú cenu nie jeden deň, ale každá sekunda. Na tejto pošte bývajú oveľa väčšie davy ľudí v dňoch vyplácania dávok a dôchodkov. Je len šťastnou náhodou, že poškodených nebolo viac, že žiaden z tých päťdesiatich nemusel zostať v nemocnici, že sa nenašiel niekto natoľko chúlostivý, aby mu poškodilo to, čo ostatným nie. Zaráža, že v čase, keď hovoríme o špičkových technológiách, nemajú experti odpoveď na jednoduchú chemickú analýzu. Že sa verejnosť nedozvie ani po týždni údaje, ktoré by mala vedieť v intervale ak nie niekoľko minút, tak niekoľko málo hodín.
Od použitej chemikálie sa odvíja aj prevencia. Zaráža tiež, že ochrancovia občanov tohto štátu o udalosti informujú tak málo, ako bývalo zvykom za starého režimu. Nevedia, alebo nedôverujú verejnosti? Ktorú z týchto dvoch vecí nechcú priznať? Len množstvo otázok a nakoniec príde vždy tá istá -- kam putujú peniaze, takmer každá druhá zarobená koruna, ktorú odvádza verejnosť na daniach? Zdá sa, že na jej ochranu veľmi nie. A ak áno, dohliadne niekto na rýchlosť a účinnosť služby, ktorú za to môžeme očakávať?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:08