StoryEditor

"Uspokojené" záujmy akcionárov VSŽ

27.06.2003, 00:00

Ďalšia rana pre slovenský kapitálový trh. Tak možno stručne charakterizovať správu o hospodárskych výsledkoch spoločnosti VSŽ zverejnenú minulý piatok spolu s návrhom programu riadneho valného zhromaždenia, ktoré predstavenstvo tejto spoločnosti zvoláva na 23. júla. Podľa zverejnených údajov dosiahla spoločnosť VSŽ v roku 2002 stratu viac ako 4,85 miliardy korún a na valnom zhromaždení sa akcionárom predkladá návrh riešiť túto stratu znížením základného imania. Problém je zašifrovaný v 11. bode navrhovaného programu valného zhromaždenia. Podľa tohto bodu sa uvažuje o stiahnutí akcií spoločnosti z burzy a o zmene podoby akcií zo zaknihovaných na listinné a zmenou formy z akcií na doručiteľa na akcie na meno.
Ak valné zhromaždenie odhlasuje stiahnutie akcií z verejného trhu, musí emitent vypísať ponuku na prevzatie pre akcionárov, ktorí hlasovali proti alebo ktorí sa na valnom zhromaždení nezúčastnili. Majoritným akcionárom VSŽ je spoločnosť Penta Investment, ktorá vlastní takmer 32 % akcií VSŽ a ktorá VSŽ aj manažérsky ovláda. A keďže Predstavenstvo VSŽ navrhuje stiahnutie akcií z trhu, možno očakávať, že za tento bod bude hlasovať na valnom zhromaždení aj spoločnosť Penta Investment. Zástupcovia Penty už zverejnili že "nie je vylúčené, že sa v blízkej budúcnosti dohodnú s druhým najväčším akcionárom -- anglickou spoločnosťou A.R.T. Investment Limited, ktorá vlastní takmer 31 % akcií VSŽ". Možno sa dohodnú aj s Fondom národného majetku SR, ktorý sa zrazu prebral k činu a oznámil, že svoje akcie VSŽ ponúkne na predaj cez burzu. Či sa mu to podarí ešte pred ich stiahnutím z verejného trhu, ostáva otvorenou otázkou. Zdá sa však, že áno, lebo aj o týchto akciách sa zástupcovia Penty vyjadrili, že o ne majú záujem. Na druhej strane -- medzi tými, ktorí svoje akcie ponúknu na predaj až v povinnej ponuke, lebo plánujú hlasovať proti alebo sa na valnom zhromaždení ani nezúčastnia -- budú s veľkou pravdepodobnosťou najmä drobní akcionári, vlastniaci akcie VSŽ ešte z čias kupónovej privatizácie. Po stiahnutí akcií z burzy a realizácii povinnej ponuky sa akcionárska štruktúra VSŽ upraví. Najväčším akcionárom ostane potom vo VSŽ pravdepodobne Penta spolu s ďalšími akcionármi, ktorí buď zmeškajú povinnú ponuku alebo sa s Pentou dohodli inak.
Práve ľudia dosadení Pentou do vedenia VSŽ sú však v najväčšej miere zodpovední za jej minuloročné výsledky. Najväčší podiel na vlaňajšej strate má totiž tvorba opravných položiek a rezerv. A podľa opatrení ministerstva financií, výšku tvorby opravných položiek v najväčšej miere ovplyvňujú vnútorné smernice spoločnosti, teda tie, ktoré určilo jej vedenie. Samozrejme, pri tvorbe opravnej položky sa vychádza zo zásad opatrnosti vyplývajúcich z účtovníctva. Je teda otázkou, či v prípade hospodárskeho výsledku VSŽ z minulého roku by postupovalo vedenie spoločnosti, jej účtovníci a audítori rovnako aj vtedy, ak by nepredvídali vyhlásenie povinnej ponuky na prevzatie. Zo súčasných čísel je však zrejmé, že zástupcovia Penty využili všetky možnosti, aby hodnota vlastného imania VSŽ bola čo najnižšia. A práve od tejto hodnoty sa bude odvíjať aj cena akcií VSŽ v povinnej ponuke na prevzatie od drobných akcionárov. Odhliadnuc od toho, že ukončenie obchodovania s jedným z najlikvidnejších titulov na burze bude ďalším klincom do rakvy slovenského kapitálového trhu, drobní akcionári sa ponúknutej cene iste nepotešia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:29