StoryEditor

Špekulanti majú radi drahé kovy (komentár)

11.07.2016, 17:08

Cena zlata sa minulý týždeň omnoho viac hýbala, striebro akoby troška zamrzlo. Zlatu sa podarilo vyskočiť minulú stredu nad 1370 USD, kde sa však dlho neohrialo. Potom postupne klesalo. V piatok sa prepadlo na chvíľu až k 1335 USD, avšak pohyb nadol zatiaľ ustálo. Striebro bolo pokojnejšie. Pohybovalo sa v princípe od 19,5 do 20,5 USD počas celého týždňa, až na pár krátkodobých momentov.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1315,6 USD, čo bolo len o 17,5 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,72 USD, čo bolo o 25 centov viac ako týždeň predtým. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 74,2 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 237,88 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 93,7 a rovnako stúpal.

Na trhoch existuje stále dostatočná neistota na to, aby špekulanti dokázali ceny drahých kovov spôsobom tlačiť nahor, resp. ich udržať na úrovniach, ktoré sme nevideli už veľmi dávno. Finančný systém sa od roku 2008 zmenil len v tom, že je viac závislý na rozhodnutiach centrálnych bánk. A tak neistota okolo talianskych bánk, ktoré majú okolo 17 % nesplácaných úverov, pokles hodnoty Deutchebank, či obmedzenie výberu finančných prostriedkov z niektorých britských fondov zameraných na trh s nehnuteľnosťami, generuje dostatok neistoty. A tak sme svedkami toho, že má čoraz viac vládnych dlhopisov negatívne úročenie. Dopyt po nich a na druhú stranu následné hľadanie akýchkoľvek iných ziskových príležitostí investorov spôsobuje pokles výnosov aj na iných finančných nástrojoch. V prípade, že bude daná situácia pokračovať, je veľmi pravdepodobné, že sa časť zdrojov preleje aj do drahých kovov. Je tu však zatiaľ jedno veľké „pokiaľ“. Pre investora do drahých kovov je preto dnes kľúčová otázka, či sa toto prelievanie zdrojov už deje, resp. či má nárast cien drahých kovov nešpekulatívny základ. Treba povedať, že situácia na trhu s drahými kovmi je stále veľmi podobná tej pred mesiacom. Dopyt po drahých kovoch síce rastie, ale pri zvyšujúcich sa cenách rovnako rastie ochota vlastníkov zlata a striebra sa kovu zbavovať. Zlato a striebro sú totižto hromadené a je ich relatívne dostatok. Závisí od ich ceny vo fiat menách, koľko zlata sa bude na trhu ponúkať.

To, či sa zmení trend, bude teda závisieť od ochoty zbavovať sa kovu pri stále vyšších cenách. Ako sa vyvíja tento ukazovateľ pri pohľade na minulý týždeň? Stále sme v stave „contanga“. Zlato je na spotovom – cashovom trhu lacnejšie ako na trhu s futures. Veľkým hráčom sa oplatí dnes nakupovať lacnejšie zlato na spote, naskladniť ho a predať voči tomuto zlatu futures kontrakt so stávkou na pokles ceny. Čo je však možno zaujímavé, s rastom ceny sa minulý týždeň neobjavilo na spotovom trhu toľko zlata, ako to bolo pri raste ceny za ostatné mesačné obdobie. Trh sa mierne napína – na zlate i na striebre. Avšak o strese, resp. o prevyšovaní dopytu po fyzickom kove, nemôže byť zatiaľ ani reč. S rastom ceny rovnako utíchli správy o tom, že sa zlato hromadne vyváža do Číny. Dnes je dosť možné, že sa deje presný opak a čínsky investori sa zbavujú zlata, ktoré nakúpili zo začiatku roku za ceny okolo 1100 USD.

Cenové pohyby na najbližšie obdobie je však len veľmi ťažké predpovedať. V prípade, že sa potvrdí, že fyzického zlata na trhu ubúda, bude to signál pre ďalší rast cien. Rast cien by bol konečne podporený aj nešpekulatívnym dopytom. Avšak možná je i opačná situácia. Pre ňu hovorí zas fakt, že stále je relatívny dostatok obchodníkov, ktorí sú ochotní na spotovom trhu predávať. A tak môžu ceny drahých kovov aj klesať.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom

Vývoj cien drahých kovov

Autor je analytik viagold.sk

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:33