StoryEditor

Ubytovaniu sa medze nekladú?

02.10.2003, 00:00
Na dobrú turistickú sezónu sa každoročne tešia okrem podnikateľov v cestovnom ruchu i tí, ktorým sa z roka na rok darí zarábať si v rôznych oblastiach "načierno".

Na dobrú turistickú sezónu sa každoročne tešia okrem podnikateľov v cestovnom ruchu i tí, ktorým sa z roka na rok darí zarábať si v rôznych oblastiach "načierno". Majú s tým problémy takmer vo všetkých centrách sústredeného cestovného ruchu. Už dlhší čas je tento problém "tŕňom" v oku i v takom stredisku cestovného ruchu ako sú Vysoké Tatry. Je verejne známe, že napríklad v Starom Smokovci sprostredkovatelia, väčšinou z radov nezamestnaných, lákajú turistov do ubytovacích zariadení priamo na autobusovej stanici. Dokazovať takúto činnosť je veľmi ťažké. Najnovšie tu budú takéto sprostredkovanie považovať za podávanie informácií o voľných ubytovacích zariadeniach, na čo je však potrebné povolenie mesta. Ak ho dotyčný nebude mať, môže nasledovať pokuta. Tento fenomén nie je výnimkou ani v obciach v oblasti Slovenského raja. Potvrdil nám to aj starosta obce Hrabušice Štefan Labuda. Ak je zvýšený nával turistov a ubytovacie kapacity nestačia, je to voda na mlyn pre tých, ktorí na ubytovanie nijaké oficiálne povolenia nepotrebujú. "Na jednej strane sa ubytovanie stalo pre časť občanov živnosťou a ich služby sú v mnohých prípadoch na veľmi vysokej úrovni. Na druhej strane sú i takí, ktorí využívajú legislatívnu dieru a ubytovanie poskytujú prenájmom nehnuteľnosti. Na to v podstate nepotrebujú nijaké dokumenty ani žiadnu byrokratickú agendu. Tí, ktorí v tejto oblasti seriózne podnikajú, poukazujú na to, že musia platiť dane, a tí druhí zarobia pekné nezdanené peniaze. Je tiež známe, že títo podnikavci sa navyše správajú dosť arogantne, nasilu odstavujú autá a lákajú za každú cenu turistov do svojich príbytkov. Tie však v mnohých prípadoch nezodpovedajú ani bežnému štandardu, a tým strácajú povesť aj ostatní. Túto legislatívnu dieru kompetentní dostatočne neriešia. Ubytovanie by sa malo poskytovať výhradne formou živnosti, aby sa zrovnoprávnili tí, čo sú zaťažení neúmernými daňami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:28