StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

11.06.2003, 00:00
MF Dnes
Vojna v Iraku sa skončila a zbrane hromadného ničenia sa zatiaľ nenašli. Množia sa výčitky adresované britským a americkým politikom, že informácie, ktoré dostali od tajných služieb alebo nevedomky zveličili alebo úmyselne deformovali. Je nutné oddeliť dve veci: bolo zdôvodnenie vojny korektné? Bola vojna politicky nutná a je mravne ospravedlniteľná? Pokiaľ bude odpoveď na druhú otázku áno, je tá prvá nie azda bezvýznamná (určite klamať sa nemá), ale stráca na ostrosti. Režim Saddáma Husajna bol problematický hneď z niekoľkých hľadísk. Západný svet prejavil úplnú neschopnosť solidarity. Odstrašujúcim príkladom je nemecký kancelár, ktorý vo vypätom okamihu opustil svojho najvýznamnejšieho spojenca, pretože práve potreboval vyhrať voľby. Nie príliš lojálne sa zachovalo aj Turecko, keď Američanom zabránilo otvoriť severný front... Západ sa cíti previnilo: za svoju vieru, minulosť, bohatstvo. V živote každého spoločenstva sú veci, za ktoré sa treba hanbiť a ospravedlňovať, ale aj veci, ktoré je potrebné hlásať, na ktorých treba trvať, ktoré sa musia brániť. Spoločenstvo, ktoré nemá čo hlásať a obhajovať, sa môže ospravedlňovať denne od rána do večera a aj tak mu to nebude nič platné. (Príliš veľa popolu na hlave Západu, Bohumil Doležal, 10. 6.)

Süddeutsche Zeitung
Svet sa krúti ďalej, len na stretnutí sudetských Nemcov sa zastavil čas, ako by sa písal rok 1950: Šťavnaté zaprisahávanie o nepráve, ktoré sa nikdy neminie a na ktoré sa nikdy nezabudne; sny o stratenej krajine, ktorej sa nikdy nevzdajú; národné tóny v zadných izbách a, samozrejme, bavorský premiér, ktorý za jasotu svojim verným voličom hromží na vládu v Prahe. Na prvý pohľad, na druhý pohľad je zrejmé, že stretnutie nie je také jedovaté. Pod novým vedením landsmanšaft uzavrel mier so skutočnosťou; už nežiada s takou vážnou tvárou to, čo bola stále bláznivá ilúzia: právo na návrat, vrátenie majetku a odškodnenie. O niekoľko dní budú Česi hlasovať o vstupe do EÚ a všetky nádeje na splnenie ich požiadaviek zmiznú v nenávratne. (Stratená krajina, jkä, 10. 6.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:41