Reuters
StoryEditor

Dynamit Deutsche Bank môže pochovať aj euro (komentár)

01.10.2016, 16:28
Deutsche Bank, stopäťdesiat rokov stará pevnosť nemeckého i svetového bankovníctva, stojí aktuálne pred krachom. Mohlo by to položiť ďalšie veľké banky, kancelárku Angelu Merkelovú aj euro, píše v komentári pre MF DNES ekonóm a externý poradca českého ministra financií Aleš Michl.

V roku 1870 sa v Európe stali dve dôležité udalosti. Na českom území postavili prvú továreň na dynamit - v Zámockej rokline blízko Prahy. A o 350 kilometrov ďalej, v Berlíne, bola založená Deutsche Bank. Dynamit aj Deutsche Bank sa stali za tú dobu pojmami.

Dynamit búchal už od počiatku. A Deutsche Bank je tesne pred buchnutím práve teraz. V bankovníctve ju pozná každý, vzhliadali k nej - to je tá najväčšia nemecká banka, tradícia, ikona ...

Akcie Deutsche Bank pritom tento rok spadli o 50 percent. Len v septembri o 20 percent. Keď si vezmete cenu akcií, je na tom banka najhoršie v histórii. Potrebuje peniaze, predáva majetok, šetrí na prevádzke, prepúšťa, ale stále to nestačí.

Staré pravidlo už neplatí

Podľa asi najlepšieho merítka - testu odolnosti banky do budúcnosti, ktoré počíta Volatility Institute at New York University 's Stern School of Business, by banka
v prípade finančnej krízy potrebovala naliať nový kapitál v hodnote 87,4 miliardy eur. Trhová kapitalizácia, hodnota banky, je teraz okolo 15 miliárd eur. Ďalším supertestom odolnosti americkej centrálnej banky Fed americká divízia Deutsche Bank vôbec neprešla.

Oproti najväčším konkurentom JP Morgan, Citigroup, Barclays, BNP Paribas alebo Société Générale má málo kapitálu. Je najviac zadlžená. Avšak to nie je to najhoršie. Dávnejšie by všetky tieto banky spadali pod definíciu z učebníc bankovníctva "príliš veľkí na pád".

Teda niečo v tom zmysle: Angela Merkelová ju predsa padnúť nenechá, v najhoršom sa to zaplatí zo štátnej kasy a bude to. Lenže súslovie "príliš veľkí na pád" po roku 2008 a po páde Lehman Brothers, teda po tom, čo sa toho vo svete financií začalo veľa meniť, vystriedalo "príliš prepojení na pád".

Kvôli tomu, že Deutsche Bank obchoduje v sedemdesiatich krajinách sveta, naprieč všetkými produktmi investičného bankovníctva, jej problémy znamenajú risk pre protistrany tých obchodov. A protistrany sú práve ostatné najväčšie banky a mnoho ďalších veľkých fondov. A tak Medzinárodný menový fond označil Deutsche Bank za najrizikovejšiu banku súčasnosti pre celý systém bankovníctva.

To, že búcha dynamit aj banky, všetci vieme. Avšak najväčšia nemecká banka ako dynamit - to už je drsná správa, nie? Naozaj môže buchnúť?

Deutsche Bank môže pochovať aj euro

Banky boli odjakživa postavené z dvoch hlavných častí - prijímania vkladov a poskytovania úverov. Deutsche Bank k tomu do vienka dostala podporu nemeckého exportu. Keď to dobre poskladáte, je to stabilné, až na občasné prekážky.

Keď mali banky problémy v prevádzke, so ziskom, začali sa vymýšľať inovácie. Začali sa poskytovať spriateleným skupinkám ľudí, z banky sa vyťahovali peniaze, klamal sa klienti a prišli krachy - pamätáme si treba z deväťdesiatych rokov, vrátane kampeličiek (družstevných záložní, pozn. red.).

To však nebolo všetko. V bankovníctve išli inovácie ešte ďalej - objavili sa deriváty a všemožné vychytávky ako z peňazí, ktoré nemáte, urobiť nové peniaze (pozrite si film Stávka na neistotu).

Teraz napríklad v polovici septembra americké ministerstvo spravodlivosti dalo Deutsche Bank pokutu 14 miliárd dolárov za deriváty na hypotéky z obdobia pred finančnou krízou 2008. Podobne ako ďalšie veľké banky išla aj Deutsche Bank v ďalšej kauze s manipuláciou úrokových sadzieb v neprospech klientov a v prospech zisku banky .

Ďalšie pokuty dostala Deutsche Bank na konci roku 2015 za to, že porušila americké sankcie a obchodovala s Líbyou, Sudánom, Iránom a Sýriou. Ďalšie vyšetrovanie zisťuje, či neporušila obdobné sankcie voči Rusku.

Zhrnuté: po Grécku, Portugalsku, Španielsku, Írsku, Cypru, Taliansku a migrantoch tu máme ikonu nemeckého bankovníctva v pozícii dynamitu. Ak jej klienti budú miznúť ďalej, protistrany, obchodné banky a fondy s ňou nebudú tie "inovatívne" deriváty uzatvárať, potom to bude pre Deutsche Bank rozbuška.

Nemci nechceli, aby sa príliš pomáhalo gréckym alebo talianskym bankám. Pomôže sa Deutsche Bank? Alebo sa nechá spadnúť ako Lehman Brothers? A čo keď to položí ďalších? Deutsche Bank s migrantmi môže Angelu Merkelovú pripraviť o kariéru - či už pomôže, alebo nie.

A ak prejaví potom Európska centrálna banka a Európska komisia rovnakú impotenciu smerom k riešeniu problémov ako doteraz, môže Deutsche Bank pochovať aj euro.

01 - Modified: 2024-04-25 08:10:39 - Feat.: - Title: Deutsche Bank vďaka divízii investičného bankovníctva zvýšila zisk o osem percent 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:29