TASR/AP
StoryEditor

Ako sa bude vyvíjať cena ropy do konca roka (analýza)

18.10.2016, 16:39
Autor:
Ole HansenOle Hansen

Dohoda OPEC by mohla znamenať postupný nárast cien ropy. Napriek tomu od nej nemôžeme očakávať zázraky. Ešte stále tu totiž zostáva niekoľko nevyriešených otázok.

Na začiatku tohto roka panovalo všeobecné očakávanie, že koniec roka prinesie dlho očakávané oživenie cien ropy. Dlhé obdobie nízkych cien malo odštartovať silný rast dopytu a pritom sa mala zredukovať vysoko nákladová výroba v USA. Výsledkom mala byť rovnováha na trh s ropou. Namiesto toho zostáva trh stále zamknutý v pásme 45 až 50 dolárov za barel, z čoho sa bude do konca roka len ťažko dostávať.

Rastúca ponuka krajín OPEC spoločne s produkciou Ruska, ktorá opäť dosiahla nové rekordné úrovne, spôsobila meškanie procesu hľadania trhovej rovnováhy. V treťom štvrťroku sme okrem toho zaznamenali vytrvalosť vysoko nákladových amerických producentov, ktorí začali opätovne budovať ďalšie ťažobné súpravy.

​​Cenová vojna, ktorú rozpútala Saudská Arábia v novembri minulého roka, sa však septembrovým mítingom krajín OPEC skončila. Zúčastnení producenti sa rozhodli znížiť svoju produkciu o takmer 700 tisíc barelov za deň. Presné rozloženie škrtov medzi krajinami by sa malo dohodnúť na ďalšom zasadnutí organizácie v novembri.

Rozhodnutie o obmedzení malo za cieľ zastaviť pokles cien ropy, na ktorom stále prevláda previs ponuky nad dopytom. To sa aj čiastočne podarilo.

Napriek tomu stále zostáva niekoľko otázok nezodpovedaných:

  1. Kto nakoniec zníži sadzby, keď krajiny ako Nigéria, Libéria a Irán zostali z dohody vylúčené?
  2. Ktoré krajiny budú znižovať ťažbu ešte viac, ako ostatní, keďže Nigéria a Líbia by ju mohli naopak zvyšovať?
  3. Podarí sa naplniť prijatú dohodu, keďže nedávna história dokazuje, že v minulosti sa to organizácií nedarilo?
  4. Kedy k dôjde k znižovanie produkcie? Ak k tomu nedôjde pred 30. novembrom, dôsledky môžeme očakávať až v budúcom roku.

Diabol je skrytý v detailoch. Táto rámcová dohoda by tak bola pred dojednaním podrobností, ktoré sú naplánované na 30. novembra, neúspešným pokusom. Ak sa podarí dohodnúť aj s Ruskom, cena ropy sa môže vrátiť na júlovú úrovne, no pravdepodobne nie vyššie. Dohoda OPECu však veľmi pravdepodobne povzbudí producentov v USA. Okrem toho, investori majú vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu dostatok peňazí na úvery pre ropné odvetvie, čo opäť hovorí pre rast ponuky.

Očakávame preto, že počas posledného štvrťroka sa ropa Brent udrží v pásme medzi 45 a niečo cez 50 americkými doláromi. Dohoda medzi producentmi z krajín OPEC pravdepodobne nebude mať v štvrtom kvartáli na ceny výrazný pozitívny vplyv.

Je dlhodobý vplyv pravdepodobne pocítime až v roku 2017 a to ešte za predpokladu, že globálny dopyt naďalej porastie. Medzinárodná energetická agentúra uviedla vo svojej nedávnej správe, že rast dopytu po rope z Číny a Indie sa spomaľuje rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo, pretože základné makroekonomické podmienky sú stále neisté.

Faktory pôsobiace na cenu ropy
Nahor
Nadol
OPEC a Rusko uzatvoria dohodu o znížení produkcie Globálny rast dopytu, na ktorom mali zásluhu najmä Čína a India, sa spomaľuje
Kvôli nízkym cenám sa odloží nárast kapitálových výdavkov smerom k budúcej produkcii Vytrvalí americkí producenti bridlicovej ropy obnovia svoju produkciu
V hlavných krajinách vyvážajúcich ropu rastie geopolitická nestabilita Rýchla akumulácia zlata odštartuje korekciu hlbšiu, ako sa pôvodne očakávalo

Autor je vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:30