StoryEditor

Turčianska Neografia nie je na predaj

07.07.2003, 00:00

V časti médií sa najnovšie rozširuje ničím nepodložená tichá hystéria okolo údajného predaja Neografie neznámemu kupujúcemu (pozri správu SITA uverejnenú 16. júna t. r.). Informačný smog, ktorý tento dohad vyvolal, je však zbytočný. Podľa následného tlačového vyhlásenia Matice slovenskej, táto naozaj nehodlá Neografiu predať. Je s ňou takmer geneticky spojená, je zdrojom jej stálych a garantovaných príjmov, je ústrednou súčasťou jej portfólia. A to sa naozaj nepredáva. Rád by som tento argument podporil niekoľkými relevantnými skutočnosťami, ktoré podporujú správnosť rozhodnutia Matice slovenskej.
Martinská tlačiareň Neografia, a. s., oslavuje svoje 60. výročie od založenia. V priebehu tohto času sa vypracovala na popredný slovenský polygrafický podnik, ekonomicky zdravý a s veľkým rozvojovým potenciálom, ktorého pozitíva možno zdokumentovať stálym rastom tržieb i zisku a ďalšími prorastovými dôkazmi. V súčasnosti je Neografia lídrom v modernizačných investíciách, navyše v septembri t. r. spustíme novú, vysokovýkonnú rotačku Heidelberg M 600, ktorá sa práve inštaluje. Bude mať dve vykladacie zariadenia, má tlačiť aj malé formáty pri vysokých rýchlostiach i rastúcej produktivite práce a, samozrejme, rovnako stúpajúcej kvalite ako doplnok k najväčšej rotačke na Slovensku Lithoman IV, ktorá úspešne pôsobí v rámci Neografie už štvrtý rok.
Týmto krokom si Neografia znova upevní svoje pozície na domácom, ale i zahraničnom teritóriu, pričom sa naďalej zameriava na zvýšenie exportu do západnej Európy. No nielen do západnej. Nedávno sa delegácia Neografie vrátila z Nevského knižného fóra v Petrohrade aj s mimoriadnym ocenením za kvalitu spracovania titulu Bratislava a s ďalšou zákazkovou náplňou v náročných obrazových publikáciách. Navyše Neografia sa pokladá v turčianskom regióne už od konverzie za stabilizačný faktor zamestnanosti a funguje dlhé roky bez prepúšťania, pričom úbytok pracovníkov rieši prirodzeným odchodom.
Treba však zdôrazniť, že Neografia je zároveň aj historicky matičná tlačiareň, ktorá bola znárodnením neorganicky odňatá spolkovému organizmu MS a ktorá sa po návrate trhového systému vrátila pôvodnému majiteľovi. A práve ten jej odvtedy umožňuje technologický a výrobný rozmach: počas ôsmich rokov, ako je Neografia vo vlastníctve MS, vzrástli jej aktíva o 190 percent, čo znamená praktické zdvojnásobenie jej majetku. Medzi manažmentom a majoritným vlastníkom sa rokmi vytvorili náročné, ale korektné až nadštandardné vzťahy, ktoré strategicky správne usmerňujú Neografiu prostredníctvom riadiacich a dozorných orgánov.
Preto sú príznačné takmer berlusconiovské vyťahovania pseudoproblémov, ktoré majú takisto svoje okrúhle výročie -- pred piatimi rokmi vznikla kauza erotických časopisov, ktorá po útlme tohto sortimentu potichu zanikla a pálčivé otázky morálky už nikoho nezaujímajú. Podobné kauzy inšpirované konkurenciou majú najmä zneistiť majiteľa, pracovníkov aj obchodných partnerov a vcelku otriasť dobrým menom i ekonomickým potenciálom firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:23