Reuters
StoryEditor

Indovia bez peňazí aj bez zlata

18.12.2016, 16:07

Horúcou témou posledných dvoch týždňov bolo stále dianie v Indii. Napriek tomu prekvapila aj Čína či Vietnam. Témou bolo aj Španielsko alebo marihuana v USA.

Indická vláda po „čistení“ hotovosti rozhodla zakázať import zlata do krajiny. A uvalila vysokú daň na v prípade investovania do zlata. Samozrejme, vláda len prikladá do ohňa Bitcoin. A ten sa veru zavďačil. Obchodovanie vzrástlo minulý týždeň o viac ako 100 percent za polovicu mesiaca prostredníctvom služby CoinDance.

Podobným smerom sa vydala aj Čínska vláda. Od začiatku decembra výrazne reguluje import zlata smerom do Číny. Dôvodom je udržanie národnej meny v krajine. Dopad na obchodovanie môže byť ešte vyšší ako v Indii, keďže v Číne je početná skupina „ťažiarov“ Bitcoinu.

Keď už sme v Ázii, tak Vietnam, podobne ako Južná Kórea a Japonsko, idú regulovať kryptomeny v tom lepšom slova zmysle. Vietnamskí úradníci uznali, že pre krajinu by nebolo najlepšie regulovať potenciálny prísun investícií. Nakoniec nastavia legislatívu len proti praniu špinavých peňazí, terorizmu, či úniku daní. Situácia je celkom paradoxná, keďže vláda relatívne chudobnej rozvojovej krajiny - kde je mimochodom 2,2 milióna elektronických peňaženiek – vníma virtuálne meny, zatiaľ čo vláda na Slovensku sa ešte ani o nich neobtrela.

Zmráka sa aj nad Španielskom. Vláda má v pláne presadiť limit hotovosti len do 1000 eur. Cieľom je zvýšiť kontrolu nad platbami medzi obyvateľstvom, tým zabrániť daňovým únikom. Rovnaký limit už má Portugalsko, či Grécko, ktoré má limit nastavené na 1500 eur. Na Slovensku je to obmedzenie najmä zo strany podnikateľov. Tí môžu robiť transakcie len do 5000 eur. Celé dianie okolo obmedzovania hotovosti bude vodou na mlyn platobným alternatívam. Jednou z nich už je bude Bitcoin. Samozrejme aj do toho sa môže štát vŕtať, avšak len v obmedzenej miere. Stále je tu možnosť využitia platforiem ako LocalBitcoin alebo Bitsquare, kde si zamieňate národné meny za Bitcoiny priamo na adresu a nie cez burzu.

Keďže Rusko bolo už v niekoľkých komentároch vďačnou témou, inak tomu nebude ani teraz. Ruskí daňováci sa odrazu rozhodli, že nákup/predaj Bitcoinov, by mal byť považovaný za monetárne transakcie. Čiže Bitcoin bude ekvivalentom cenných papierov. Kontrolóri len požadujú aby sa Bitcoin reguloval proti praniu špinavých peňazí alebo v rámci pravidiel boja proti terorizmu. Otázne je ako sa k tomu vláda postaví, keďže štátne inštitúcie sú v Rusku v oblasti kryptomien úplne zmetené a nerozhodné. Ministerstvo financií chcelo dokonca obchodníkov zatvárať na 4 roky. Naopak centrálna banka kryptomeny a ich využitie skúma zaujala pozitívny postoj.

Čerešničkou na torte bude biznis s „trávou“ v Spojených štátoch. Tento biznis v poslednom období zažíva boom v niektorých štátoch USA. Samozrejme, legislatíva sa štát od štátu odlišuje v tom, či je povolené držať konope, pestovať ho alebo dokonca predávať. Problémom je aj nákup marihuany na lekárske účely. Nesúlad v zákonoch spôsobuje, že spotrebitelia musia platiť v hotovosti alebo len musia dúfať, že podniky, ktoré akceptujú karty nebudú odhalené.

Spoločnosť CanPay vytvorila aplikáciu, cez ktorú môžete posielať peniaze priamo podnikateľom a pritom do toho nezapájate bankový systém. CanPay sa v budúcnosti nebráni ani využitiu Blockchainu, ktorý by bol možno vhodnejším na tieto transakcie. Keďže všetky transakcie by boli nezmeniteľne uchované. 

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:31